#702 | Név: Kis Gábor | 2011.11.29 21:43:06 |
---|---|---|
Ősz Argentínában |
#701 | Név: Kis Gábor | 2011.11.29 21:42:28 |
---|---|---|
Szentpétervár, Nyári palota |
#700 | Név: Kis Gábor | 2011.11.29 21:41:27 |
---|---|---|
Dióevőknek
A dióbél a legegészségesebb, természetes ennivaló. Ezt elsőre valószínűleg nem hiszik el nekem. Ezért a diólevél-lapra összegyűjtött orvosi cikkekre hivatkozom. De magam is összegyűjtöttem a dióról, mint a legegészségesebb táplálékról szóló információkat. A dióban nincs koleszterin! A dió olaja igen egészséges, az ember számára esszenciális, nélkülözhetetlen többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma - fajtától, vizsgálati mintától függően - a légszáraz bél 50-70 %-a. Szénhidrát-tartalma viszonylag alacsony, a bél súlyának mintegy 10 %-át adja. Fehérjetartalma jelentősebb, bár nem fehérjeforrásként fogyasztjuk, a dióbél 15-25 %-a fehérje. Ezen belül a magasabb fehérjetartalmú fajták olajtartalma alacsonyabb, és viszont. Külön figyelmet érdemel magas vitamintartalma. A-vitaminból mintegy 70 NE, tiaminból (B1 vitamin) 480, riboflavinból (B2 vitamin) 130, niacinból (B5 vitamin) 120 mikrogramm, C-vitaminból 3 mg található 100 g dióbélben, hogy magas ásványi anyag tartalmát (foszfor, kalcium, kálium, vas) ne is említsük.
A dió olajának olajsav-összetétele: Kaliforniai adatok szerint a dióolaj 76 %-a többszörösen telítetlen zsírsav (ebből 61 % linolsav, 15 % linolénsav), 14 %-a egyszeresen telítetlen zsírsav (szinte kizárólag olajsav), és csak 10 %-a telített zsírsav (ebből 7 % palmitinsav, 3 % sztearinsav).
A dióbél fehérjéinek összetétele: Az esszenciális aminosavak közül a dióbél mind a 8-at tartalmazza, szinte az emberi szükséglet szerinti mennyiségben. Leucinból, izoleucinból, treoninból és valinból a napi minimum-szükségletet 100 g dióbél kielégíti. Lizinből, triptofánból, fenilalaninból pedig a napi szükséglet felét. Egyedül metionin miatt kell mást is enni, mint diót, mert abból kevesebbet tartalma
Az ábra értelmezéséhez nem kell tudni franciául.
Szemmel látható, hogy mesterséges kémiai anyag - kiegészítő, állományjavító, ízesítő és színező anyag, amivel minden élelmiszerünket telenyomják - egyáltalán nincs a dióbélben. A dióbél maga a természetes egészség. És megterem itthon.
Mégis elsősorban azért esszük a diót, mert ízlik. Csemege, élvezeti cikk. Hogyan fogyasszuk a diót?
Ihatjuk italokban, fogyaszthatjuk süteményben, édességekben.
A dióolaj értékes étkezési olaj, kimondottan ajánlják a koleszterinszint csökkentésére! De parfüm-alapanyag is, Giorgio Armani "Mánia" parfümjében is van.
Próbált már (tiszta, megmosott) dióhéjból teát főzni? (Népi recept Nógrád megyéből) Kevés dióhéjon addig álljon a forralt víz, amíg a teának ízlés szerinti színe nem lesz. Kóstolja meg! A diólevél (Juglandis folium) hivatalosan elismert gyógynövény. Antimikrobális, összehúzó hatású. Szájnyálkahártya-gyulladásra, fogínygyulladásra jó. Gyógyteaként és gyomorkeserűként is használják. Ha van rá előzetes igény, évente kisebb mennyiségben (legfeljebb 100 kg-ot) tudok eladásra kínálni, 16 Ft/g +áfa áron. De egyszerűbb, ha mindenki a saját diófájáról szedi az alapanyagot. A dióbél-gerezdeket elválasztó belső válaszfal ugyancsak gyógyhatású, teában.
|
#699 | Név: Kis Gábor | 2011.11.29 21:40:01 |
---|---|---|
rózsakert |
#698 | Név: Kis Gábor | 2011.11.29 21:38:55 |
---|---|---|
LÁZAS MUNKA AZ EU PARLAMENTBEN...... .. <<Nézd meg teljes képernyőn is>> |
#697 | Név: Kis Gábor | 2011.11.27 22:12:18 |
---|---|---|
Flash mob - hora jerusalem פלאש מוב הורה ירושלים <<Nézd meg teljes képernyőn is>> |
#696 | Név: Kis Gábor | 2011.11.27 22:10:16 |
---|---|---|
-EZ ANNYIRA IGAZ!!!!* |
#695 | Név: Kis Gábor | 2011.11.27 22:09:35 |
---|---|---|
Finom sütik |
#694 | Név: Kis Gábor | 2011.11.27 22:09:04 |
---|---|---|
ASZTROLÓGIA ../megmondja milyen jegyben születtél, milyen a jellemed stb../ |
#693 | Név: Kis Gábor | 2011.11.27 22:07:34 |
---|---|---|
Kellemes ünnepeket Magyarország! |