#3308 Név: Kis Gábor 2013.09.30 18:10:44

KANÁRI SZIGETEK

Melléklet: Kan_E1ri_szigetek2.pps

#3307 Név: Kis Gábor 2013.09.30 18:09:23

Ha valami nagyon hülye pofát látok, mindig rám jön a nevetés.
- És ez nem zavar borotválkozás közben?

 

Miben különbözik egymástól a teve és a kőműves?
- ???
- Abban, hogy a teve napokig képes dolgozni anélkül, hogy inna.

 

Egy nagyhangú alak beszól a zsúfolt vasúti fülkébe:
- Na MI van, megtelt már a Noé bárkája?
Egy éles hang visszafelel:
- Jöjjön csak nyugodtan, a majom még hiányzik.

 

Egy fiatalember a vonaton feltűnően nézi a vele szemben ülő lányt, aki testhez álló pulóvert visel.
- De szép pulóver! - próbálkozik AZ ismerkedéssel.
- Eredeti teveszőr - mondja a lány.
- A púpokból mindjárt gondoltam.

 

Emberek sorban szálltak fel egy buszra. Egy szűk szoknyás lány hiába próbált fellépni a lépcsőre, túl szűk volt a szoknyája.

Gyorsan hátranyúlt és kissé leengedte a zippzárat. De még így sem ment, úgyhogy még egyszer hátranyúlt és többet engedett a cipzárból.

Végül a fiatalember mögötte megunta és a derekánál átfogva feltette a hölgyet a buszra.
- De uram, hogy merészeli ezt, hiszen teljesen idegen! - méltatlankodott a hölgy.
- Kisasszony, amikor már másodszor próbálta a sliccem zippzárát lehúzni, kezdtem úgy érezni, mintha nagyon jó barátok lennénk - válaszolt mosolyogva a férfi.

 

Kopasz és a dadogós találkozik.
Dadogós:
- Naa mmeennyyii voolt a of of fodrász? Hahaha!
Kopasz:
- Hát, biztos kevesebb, mint neked egy telefonbeszélgetés!

 

Apu, mit jelent a díszdoktori titulus?
- Nos, kisfiam, pontosan ugyan azt, mint amikor anyukád úgy mutat be, mint a ház urát.

 

Meddig illik egy nőnek felemelni a szoknyáját?
- Harminc éves korig.

 

Miért növesztenek AZ olaszok bajuszt?
- Hogy hasonlítsanak a mamájukhoz.

 

Nagydarab, kövér ember megy AZ áruházi ruhaüzletbe:
- Tudna mutatni nekem valamit, amibe beférek? - kérdi AZ eladót.
- A folyosó végén van a teherlift, abba talán...

 

A kalóz és a csapos beszélget a bárban. A csapos megkérdi:
- Miért van falába?
- A tengeren hajóztunk, úsztam egyet, és jött egy nagy cápa, az harapta le a lábam.
- És hogy szerezte a kampót a karja helyén?
- Csatába keveredtünk, és levágták a karom.
- És mi történt a jobb szemével, hogy kendő borítja?
- Álltam a kikötőben, bámultam a sirályokat, és az egyik pont belepottyantott a szemembe.
- És ettől vakult meg?
- Nem. Aznap kezdtem el hordani a kampót.

 

Hölgyem, szereti ön a természetet?
- Igen.
- Pedig de csúnyán elbánt önnel.

 

Jaj, de szép ez a csizma! - mondta a Télapó, és betette a zsákjába...

 

Gyanúsított, volt már maga büntetve? Olyan ismerős az arca.
- Ezen ne csodálkozzon, bíró úr! Én már tíz éve ott vagyok pincér, ahol maga minden este részegen fogdossa a kurvákat.

 

Jó reggelt, szomszéd! Milyen vörös a szeme!
- Jaj, ne is mondja, egy percet sem aludtam azt éjjel. Valami szörnyen búgott a házban. Nem hallotta?
- Én nem hallottam semmit, egész éjjel porszívóztam.

 

Két vénkisasszony találkozik.
- Képzeld el, tegnap este egyedül voltam az utcán, észrevettem, hogy egy férfi feltűnően figyel.

Futásnak eredtem, szaladtam, ahogy csak bírtam...
- Na, és utolérted?

 

Az orvhorgász, kezében nagy vödör hallal összefut a halőrrel.
- Kérem, ezek itt a saját halaim! Néha kijövök, megúsztatom őket, aztán egyetlen füttyszavamra mind visszaugrálnak a vödörbe.
- Na persze. Mutassa!
Fickó bedobálja a halakat a vízbe, és vár, vár.
- Mikor hívja már vissza a halakat? - csattan a halőr.
Mire a fickó:
- Miféle halakat???

 

Az áruházi eladó megszólít egy bizonytalanul tébláboló férfit.
- Segíthetek uram?
- Kérem, elvesztettem a feleségemet.
- Gyászruhák az első emeleten, balra!

 

Neked is vacognak éjjel a fogaid, ha lázas vagy?
- Nem tudom, nem alszom velük..

 


#3306 Név: Kis Gábor 2013.09.30 18:00:50

Ratatouille – Francia lecsó

 

Eredet: francia

 

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók (4 fő részére):

- 20 dkg kockára vágott padlizsán

- 20 dkg kockára vágott cukkíni

- 20 dkg kockára vágott piros színű paprika

- 20 dkg kockára vágott hámozott paradicsom (dobozos is jó)

- 1 fej kockára vágott vöröshagyma

- só

- bors

- fokhagyma, ízlés szerint

- 1 csokor majoránna (lehet szárított is, abból kb. 1 teáskanál kell)

- 1 csokor kakukkfű (lehet szárított is, abból kb. 1 teáskanál kell)

- 1 csokor petrezselyem

- 1 szál friss rozmaring

- olívaolaj

 

Elkészítés:

A hagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd a zöldségeket egymás után hozzáadva, megpirítjuk azokat.

Hozzátesszük a paradicsomot, majd az aromátokat, jól felforraljuk, ha kell, utóízesítjük.

Ajánlható: melegen önállóan vagy köretként sültekhez, hidegen, pedig friss petrezselyemmel megszórva, és olívaolajjal salátaként grillezett húsokhoz.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Boeuf Bourgignon/ Burgundi marharagu

Eredet: Franciaország

 

Elkészítési idő: 60-90 perc

 

Hozzávalók (4 fő részére):

-      sovány, pörköltnek való marhahús

-      25 dkg csíkokra vágott hagyma

-      2 sárgarépa

-      1 /2 zeller

-      1 nagyobb póréhagyma

-      3- burgundi vörösbor

-      4 evőkanálnyi olívaolaj

-      só

-      bors

-      babérlevél

-      kakukkfű

-      csipetnyi cukor

-      1 csokor petrezselyem

-      konyak

 

Elkészítés:

A húst falatnyi kockákra vágjuk.

Magas falú serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a húst, hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, a feldarabolt zöldségeket, a fűszereket, sót, borsot, cukrot, a vörösbort és egy órán át fedő alatt pároljuk.

A fedőt levéve még egy fél órán keresztül tovább pároljuk.

Ráöntjük a konyakot, esetleg utóízesítjük, kivesszük a babérleveleket.

Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ajánlott körete: párolt rizs.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Quiche zöldségekkel és kecskesajttal

 

Eredet: francia

 

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók (20as quiche formához):

-  10 dkg liszt

-  5 dkg vaj

-  1 tojás sárgája

-  1 evőkanál tejföl

-  pici só
              vagy 1 cs kész fagyasztott leveles tészta
+

-   1 tojás

-   5 dkg krémsajt

-    főzőtejszín

-   10-15 dkg kecskesajt

-   bors

-   szerecsendió

-   10-20 dkg vegyes zöldség (pl. cukkini, répa, gomba, póréhagyma)

-   1 fokhagyma

-   olívaolaj

 

Elkészítés:

A lisztből és a vajból, egy tojássárgájával, tejföllel és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük. ( Ha nem szeretnénk magunk linzertésztát készíteni, használhatunk fagyasztott leveles tésztát is. Ekkor használat előtt hagyjuk felengedni, és jól nyújtsuk ki. Különbség, hogy azt viszont nem feltétlenül kell elősütni, mielőtt ráöntenénk a tölteléket)

A sajtokat, tojást és a tejszínt összedolgozzuk, fűszerezhetjük csipetnyi szerecsendióval és kevés borssal.

A tésztát pités tálba nyomkodjuk és megszurkáljuk, majd 200 Celsiusra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.

Amíg a tészta elősül, a zöldségeket megfuttatjuk kevés olivaolajon – kb. félpuhára.

Beletöltjük a sajtos krémet, majd a zöldségeket, 190 fokon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Francia póré és burgonyakrémleves “potage”

 

Eredet: francia

 

Elkészítési idő: kb. 20-30 perc

 

Hozzávalók (4 fő részére):

-     1 ek vaj

-     1 nagy poréhagyma

-     burgonya

-     1,5 tejszín

-     kevés zöldségalaplé

-     só

-     bors


Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. Forró, sós vízben félpuhára főzzük.

A hagymát alaposan átmossuk majd karikákra vágjuk.

Vajon üvegesre pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a burgonyát is, egy pillanat alatt átforgatjuk a krumplikockákat is a forró zsiradékban. Fogjuk a turmixgépet, és elkezdjük a zöldségeket pépesíteni. Alaplével és/vagy tejszínnel felöntjük és lassan összeforraljuk. (Alaplével többet, tejszínnel kevesebbet forrjon!)

Sózzuk, borsozzuk.

Opcionális: sajtot, kecske sajtot, vagy parmezánt reszelünk a tetejére.


További díszítéshez pírított mandulát, tökmagot, crutonkockákat (szárított kenyérkockát olivaolajon megforgatva), esetleg keményre píritott baconkockát adhatunk.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Tarte Tatin / Almás vajas torta

Eredet: Franciaország

 

Elkészítési idő: 90 perc

 

Hozzávalók (24-es formához):

Tészta:

-      20 dkg liszt

-      10 dkg félkemény vaj (v. margarin)

-      2-3 evőkanál cukor

-      2 db tojássárgája

-      1-2 evőkanál hideg víz

-      (ha szükséges: kevés tejföl)

Töltelék:

-      7-8 db alma (annyi hogy meghámozva, szeletekre vágva jól kitöltse a formát)

-      1 /4 citrom

-      11 dkg cukor

-      3+3 dkg vaj

 

Elkészítés:

Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, 8-12 cikkre vágjuk.

A sütőt fokra előmelegítjük.

Először elkészítjük a tésztát: gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet, cukrot, vajat, amíg egy morzsalékos tésztát nem kapunk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és kemény, egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nagyon morzsás, mehet hozzá 1-2 evőkanál víz/tejföl. A tésztát fóliába csomagoljuk és ½-1 órára a fagyasztóba tesszük, vagy hosszabb időre a hűtőbe.

Elkészítjük a tölteléket: az almákat egy nagy tálba szeleteljük, megöntözzük a citrom levével és gyengéden összerázogatjuk.

A cukor nagy részét egy vastag falú (sütőbe tehető) serpenyőbe szórjuk, és közepes hőmérsékleten hevíteni kezdjük. 1-2 perccel később rádobjuk a vajat is, de ügyeljünk rá, hogy a cukor ne égjen meg! (Ebben az edényben sül majd a torta is!) Folyamatosan keverjük. Karamellizáljuk a cukrot, de csak annyira, hogy halványbarna legyen. Ha elkészült, beleforgatjuk az almákat is.

Az egészet kb. 8 percre a sütőbe toljuk, vagy kis lángon tovább „főzzük- dinszteljük”, hogy a karamelldarabok szétolvadjanak. Mikor az almák puhulni kezdenek, és eresztenek egy kis nedvességet, kivesszük a sütőből és rászórjuk a maradék cukrot. Rámorzsoljuk a maradék vajat is.

Közben kivesszük a tésztát a fagyasztóból, és lisztezett felületen kinyújtjuk. Akkorára, hogy befedhessük vele az almákat, azaz a sütőforma méreténél kicsit nagyobbra. Csak az oldalaknál toljuk le a tésztát, ne nyomkodjuk rá az almákra.

A forró sütőbe visszatoljuk az edényt, és addig sütjük, míg a tészta aranybarna lesz. (Kb. 20-30 perc) Miután kivettük a sütőből, pihentetjük legalább 5 percig.

Ezután egy nagyobb hőálló tálat/tányért a sütőformára helyezünk, majd nagyon óvatosan kifordítjuk a süteményt. (Így tálaláskor az alma lesz felül, a tészta pedig alul!)

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Cointreau mousse

Eredet: francia

Elkészítési idő: 10 perc

 

Hozzávalók:

-     tejszínhab (cukrász-pl. növényi tejszín nagyon jó, de lehet háztartási tejszín is)

-     1 shot (4ml) Cointreau

-     porcukor

-     3 narancs

 

Elkészítés:

Tejszínt felverjük habbá. Háztartási robotgéppel, vagy habszifonnal, attól függően, milyen tejszínünk van. (Ha növényi tejszínt használunk, azt keményebbre tudjuk felverni, és tovább marad stabil. Ezt robotgéppel keverjük ki. FONTOS, hogy használat előtt hűtsük le!) Ahogy „épül” a hab, narancslét, porcukrot, cointreau-t  adunk hozzá – lassan.
Amikor kész a hab, hűtőbe vagy mélyhűtőbe rakjuk hűlni. Addig várunk, amíg a visszahűtés során jól megkeményedik.
Tálalás előtt narancs/ lime-héjat reszelhetünk rá

 

 

 


#3305 Név: Kis Gábor 2013.09.30 08:00:51

Ugrik a nyuszi


#3304 Név: Kis Gábor 2013.09.27 16:16:23

Autómúzeum ...

Melléklet: Latin-amerika_legnagyobb_automuzeuma__m_.pps

#3303 Név: Kis Gábor 2013.09.26 21:09:54

A "fekete lyuk"

Melléklet: fekete_lyuk.wmv

#3302 Név: Kis Gábor 2013.09.26 17:15:38

 A pofátlanság teteje...

<<Nézd meg teljes képernyőn is>>


#3301 Név: Kis Gábor 2013.09.24 17:39:26

Ugrik a nyuszi
https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1235106_585916174783021_2093163688_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1235106_585916174783021_2093163688_n.jpg


#3300 Név: Kis Gábor 2013.09.23 20:44:39

Nem mondom, ez igen.......

Nesze neked anyaországi magyarok.....

 

"A napokban Párkányban (Szlovákia) intéztem céges ügyeket a helyi OTP
Bankban. A bankban kígyózó sor fogadott, a biztonsági őr az utcán
osztogatta a sorszámokat. Kérdezte tőlem, hogy hova-hova, mondtam,
hogy céges számla, erre mondta, hogy csak egyenesen tovább, nekem
nincs szükségem sorszámra.

Az ügyintézés folyamán továbbra is furcsának találtam a sort, így
megemlítettem az ügyintéző hölgynek, hogy látszik, hogy ők sokkal
jobbak, mint a szemközti CSOB Bank, mert az kongott az ürességtől.
Erre a következő párbeszéd zajlott le köztünk:

- Ááá, már ez megy egy hete. Most fizetjük a határon túli magyaroknak
az iskolakezdési támogatást.

- ????

- Nem tudta? A Bethlen Közalapítvány fizet az igény szerint.

- ????????

- Ti magyarok (mert a hölgy szlovák, csak remek magyar tudással)
fizettek minden határon túli magyarnak, aki igényli ezt.

- Ne haragudjon, de ha nem banktitok, akkor megkérdezhetem, hogy mégis mennyit?

- Sajnos pontosan nem tudom, mert a kollégáim foglalkoznak ezzel, de
úgy tudom, hogy függ sok mindentől, de úgy 70 és 150 euró között
összegről van szó.

Alig vártam, hogy haza érjek és utánanézzek. Nos, akárhogy is
kerestem, egy 2011-es Eduline cikken kívül semmit, de semmit nem
találtam. (Ki a fene olvassa az Edulinet?)
Nos, az Eduline 2011-es cikke szerint mintegy 246,000 igénylőnek
fizettek ki 5,4 milliárd forintot. Ez igénylőnként kb. 22 ezer forint,
tehát az ügyintő hölgy által minimumként említett 70 euró "ül".

Mindeközben itthon, ha iskolakezdési támogatást akarok adni a
kollégáimnak, az agyament adminisztrációval jár, kápét már nem lehet
adni, és persze közel tízezer forint "kedvezményes" adó terheli, ha a
maximum 29600 forintot szeretném nyújtani, addig a határokon túl élők
egy roppant szimpla adminisztrációval és igényléssel megkapják
készpénzben.

Azt még valahogy benyeltem, hogy a határokon túl élők szavazhatnak,
holott nem itt élnek, nem itt adóznak. Jó legyen! Négy évenként csak
egyszer kerül pénzbe, de bosszantó.

De hogy valakik Szlovákiában, Romániában, Kárpátalján, Vajdaságban
stb. azért markoljanak fel pénzt, hogy az adott ország, adott
tanintézményébe járhassanak a gyerekeik, az már bicskanyitogató!
Mindezt úgy, hogy mindannyiunk adóforintjából vesznek el. Fogadjunk
bármibe, hogy az az 5.4 milliárd jól jönne a magyar oktatásnak,
egészségügynek is!

És legszebb az az egészben, hogy mindenről mindenki hallgat. A
jobboldali sajtó, ami genetikailag késztetve van arra, hogy még a
visszalépést is egy hatalmas ugrásnak minősítse szemérmesen hallgat
minderről.

Miért???

Mert egy ilyen elvtelen pénzügyi támogatás valószínűleg a jobboldali
szavazóknál is kiverné a biztosítékot.
Mindenki gondolkodjon el ezen, a sajtó tele van iskoláskorú gyerekek
szüleinek a panaszaival, akik adófizető állampolgárként sem, vagy igen
nagy nehézségek árán kapnak némi állami- vagy önkormányzati
támogatást.
Mindenki gondolkodjon el ezen a dolgon, és tegye fel a kérdést:
tényleg csak az "elmúltnyócév" kormányai voltak nemzetrontók???"

 

 


#3299 Név: Kis Gábor 2013.09.23 20:44:11

 

Keresett a Feri

<<Nézd meg teljes képernyőn is>>


<< < [1] [2] [3] ... [260] [261] [262] ... [548] [549] [550] > >>