#3558 | Név: Kis Gábor | 2013.12.29 11:53:23 |
---|---|---|
---------------- |
#3557 | Név: Kis Gábor | 2013.12.29 11:52:51 |
---|---|---|
This is love
|
#3556 | Név: Kis Gábor | 2013.12.26 08:39:18 |
---|---|---|
vége az otthoni intimitásnak | ||
Melléklet: Google_Earth_-_Zoom1.pps |
#3555 | Név: Kis Gábor | 2013.12.26 08:38:30 |
---|---|---|
Ragyogó elme lehetett, aki ezt a naptárt összeállította! Egy |
#3553 | Név: Kis Gábor | 2013.12.24 13:05:22 |
---|---|---|
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Céklakrémleves
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók (4 fő részére): - 3 ek vaj - 1 hagyma, finomra vágva - 1 répa, közepes kockákra vágva - 1 krumpli, közepes kockákra vágva - 2 babérlevél - 1 l alaplé - 1 /2 kg cékla, fóliában elősütve, közepes kockákra vágva - 1 dl tejföl - kevés olívaolaj, díszítéshez
Elkészítés:
Olvassuk fel a vajat egy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, sárgarépát, és kevergetve pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, és kevergessük további 5 percig. Adjuk hozzá a babérlevelet, alaplevet és 250 ml vizet. Vegyük feljebb a lángot, forraljuk fel a levest, és főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá az elősütött (vagy konzerv) céklát, és forraljuk további 3 percig.
Hagyjuk a levest kicsit hűlni, vegyük ki belőle a babérlevelet. Rúdmixer segítségével pürésítsük a levest. Szűrőn szűrjük át, hogy igazán selymes legyen. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, tejföllel tálaljuk. = = = = = = = = = = = = = = = = = =
Karamellizált hagymás és sajtos quiche
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók (4 fő részére): - 1 cs leveles tészta - 2 ek olívaolaj - 3 nagy fej lilahagyma, szeletben - 1-2 ek barnacukor - só, bors ízlés szerint - 1-2 ek balzsamecet - 1 dl tej - 1 dl sűrű tejszín - 3 tojás - ½ tk örőlt szerecsendió - 10-15 dkg Gruyère és cheddar sajt, reszelve
Elkészítés: Nyújtsuk ki, majd süssük elő a tésztát a formában.
Olvasszunk vajat egy nagy lábasban, majd a megtisztított, felkarikázott hagymát adjuk hozzá, sózzuk. Kb. 20 percig, folyamatosan kevergetve dinszteljük, míg karamellszínűre megbarnul. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön addig kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Ha karamellizálódott, akkor adjuk hozzá a balzsamecetet, majd kevergetés mellett pároljuk további 5 percig, fedő nélkül.
A sajt felét rakjuk a torta aljára, majd jöjjön a hagymalekvár, majd jön a sajt másik fele. Egy kis edényben keverjük össze tejet, tejszínt, tojást. Fűszerezzük: só, bors, kevés szerecsendió. Öntsük rá a sajtra. 180 fokon süssük még szép barna lesz a teteje.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Sütőtökös chilis pulyka ragu
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók (4 személyre): - 1 ek olaj - 1 fej nagyobb hagyma, apróra felkockázva - 1-1 zöld és sárga kaliforniai paprika, apróra vágva - 2 gerezd zúzott fokhagyma - 60 dkg darált pulyka - 1 konzerv paradicsom, felkockázva - 20-30 dkg sütőtök püré (elősütve) - 1,5 ek chili por - 1,5 tk őrölt fekete bors - 10 dkg reszelt cheddar sajt - 1 dl tejföl - só
Elkészítés: A sütőtököt kockázzuk fel és 180 C fokos sütőben süssük puhára. Amikor kihűlt hámozzuk meg és botmixerrel pürésítsük. Egy nagy edényben melegítsük fel az olajat, majd közepes lángon pároljuk rajta a hagymát, majd fokhagymát, a zöld és a sárga paprikát, amíg puhák nem lesznek kb. 10 perc. Keverjük bele a darált pulykát és pirítsuk le jól. További kb. 10 perc. Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és a sütőtök pürét. További kb. 10 percig rotyogtassuk. Ízesítsük sóval borssal és chilivel. Vegyük kisebbre a lángot, fedjük le és pároljuk 5-10 percig. Tálaljuk reszelt cheddar sajttal és tejföllel.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Fényezett pulykamell sült zöldségekkel
Elkészítési idő: 60-90 perc Hozzávalók (4 fő részére): Hús: - 3/4 kg pulykamell filé - olaj - só, bors Máz: - 2 gerezd zúzott fokhagyma - 1-2 ek vaj - 1,5-2 dl narancslé - 2 ek édes narancslekvár - 2 ek barnacukor - 1 ek szójaszósz - 2 ek frissen reszelt gyömbér (vagy 1 ek szárított) Sült zöldségek: - ½ -1 kg az alábbiakból: cukkíni, padlizsán, sárgarépa, póréhagyma, kaliforniai paprika - só, bors, Provence-i fűszerkeverék (vagy: tárkony, rozmaring, bazsalikom, oregáno) - olívaolaj
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, majd enyhén süssük elő a pulykamellet serpenyőben vagy az előmelegített sütőben. Amíg sül, készítsük elő a mázt: Keverjük össze egy lábosban az összes hozzávalót, forraljuk alaposan össze (folyamatos kevergetés mellett), majd ha kész, kenegessük be vele a pulykamellet. Eleinte 10 perecenként, majd 5 -10 percenként ecseteljük át a húst. Addig ismételgessük, míg puhára sül. Sült zöldségek: mossuk, hámozzuk, majd szeleteljük fel a zöldségeket. Ízesítsük sóval, olívaolajjal, Provence-i fűszerkeverékkel. Forró grillsütőn / sütőben süssük őket készre.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Hagymalekvár
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Hozzávalók (4 fő részére): - 15 g vaj - 4 közepes hagyma (lila és vörös vegyesen) - 65 g barnacukor - 60 ml balzsamecet (+) - ½ rk frissen aprított rozmaring - ízlés szerint só
Elkészítés: Olvasszunk vajat egy nagy lábasban, majd a megtisztított, felkarikázott hagymát adjuk hozzá, sózzuk. Kb. 20 percig, folyamatosan kevergetve dinszteljük, míg karamellszínűre megbarnul. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön addig kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Ha karamellizálódott, akkor adjuk hozzá a balzsamecetet, majd kevergetés mellett pároljuk további 5 percig, fedő nélkül. Ha már ’lekvárosodott’, akkor keverjük bele a friss rozmaringot.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Citromtorta pohárban breton keksszel
Elkészítési idő: 40 perc + 20 perc hűtés
Hozzávalók (4 fő részére): - 6 szelet vajas omlós keksz – készen vagy lenti recept alapján - 3 tojás (2 egész + 1 sárgája) - 100 g kristálycukor - kb. 2-3 citrom leve és lereszelve a héja is - 2 tojásfehérje - 2 ek porcukor - 75 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítés: Egy nagy tálban keverjünk el 2 egész tojást és 1 tojássárgáját, majd adjuk hozzá a citromhéjat, és a citromlében elkevert kristálycukrot. Készítsünk vízfürdőt és így folyamatos keverés mellett főzzük kb. 10-15 percig, amíg krémes állagú lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és keverjük homogén állagúra, hagyjuk kihűlni. Verjük fel a tojásfehérjéket habosra, miközben a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. A kekszeket törjük rusztikus darabokra és 4 pohárba osszuk el. Öntsük rá a kihűlt citromkrémet, majd a cukros fehérjét kanalazzuk a tetejére. Ha van grillező pisztolyunk, akkor megpiríthatjuk a hab tetejét.
Breton keksz
Hozzávalók (4 fő részére):
Elkészítés: |
#3552 | Név: Kis Gábor | 2013.12.24 11:38:45 |
---|---|---|
Ötletek az ünnepi asztalra.... <<Nézd meg teljes képernyőn is>> |
#3551 | Név: Kis Gábor | 2013.12.24 11:37:51 |
---|---|---|
KARCSONYThomasKinkade | ||
Melléklet: KARCSONYThomasKinkade.ppt |
#3550 | Név: Kis Gábor | 2013.12.23 20:06:15 |
---|---|---|
Rejtvény/Ismered Magyarországot? | ||
Melléklet: Ismered_Magyarorszagot.pps |
#3549 | Név: Kis Gábor | 2013.12.21 12:07:20 |
---|---|---|
CHRISTMAS IN VIENNA | ||
Melléklet: Christmas_in_Vienna.pps |
#3548 | Név: Kis Gábor | 2013.12.21 12:06:53 |
---|---|---|
Kávé ültetvény | ||
Melléklet: Coffee_Farm.pps |