#3588 Név: Kis Gábor 2014.01.07 17:30:46

Versike csupa h-val!

 

 

 

Helgám!

 

Hazám határait hátrahagyva, három hétig Hegel, Heine honában, Hannoverben,

Hamburgban helyettesítettem hivatalos honoráriumért Hans Herbertet.

Hetedikén hétfőn hárman Hédivel Hugóval, (Holland házaspár) Hágából,

Helsinkibe hajóztunk.

Hédi horgolt, hímzett.

Hugó heverészett, hálóhelyére húzódott, hogy Horatiusnak hódoljon.

Hajósaink hevenyészett hálóval, horoggal hitvány heringet halásztak.

Hajónkat hamarosan hömpölygő hullámok háborították, halászcsónakként

himbálták, hányták Herkulesünket.

Helsinki hídjai, hétemeletes házai, hatalmas hengerműve, hőerőművei

hatásosak.

Harisnyagyárai, húsüzemei hetedhét határban híresek.

Huszonharmadikán hangversenyen Händel, Haydn, Hubai hegedűversenyét

hallgattuk.

Hébe-hóba hülyéskedtünk, hotelünk halljában huncutkodtunk, hatásos

históriákkal hárijánoskodtunk.

Havazik Helsinkiben. Hó hull háztetőkre, hidakra, halpiacokra.

Hódprémet, hócipőt, halinacsizmát hordanak.

Hómunkásaik helytállását három havilap hirdeti.

Hanoiból háborús híreket hoznak, heves harcokról, holnapi hidrogénbombákról.

Harctereken háborútól, himlőtől, hastífusztól, hepatitisztől hullanak

hajszolt halandók.

Hőmérőnk higanyszála hajnalban húszig húzódik.

Háromnegyed hétkor hosszan hangzik Helsinki harangszava.

Híva, huomenta! (jó reggelt)… hallani helyenként.

Hotelünk hangulatos, hanem hálószobáink huzatosak hidegek.

Helységeiben hintaszékek, heverők háziszőttesekkel.

Heveny hörgő huruthoz hamar hozzájutottam, hevertem huzamosan.

Hotelbéli hálótársaink hűvösek, hozzánk. Hugó hajnali háromkor horkol,

helytelenkedik, hangulatuk haragosra hanyatlik.

Hideg hétköznapokon, ha hétkor holdfénynél hólabdázunk, hokizunk, helsinkiek

helyeslő, huj- huj- haját hallgatjuk.

Hétvégi hóbortunk hógolyózás.

Hokizás helyett hol huszonegyezéssel, hol Hubertusz hörpintgetésével

hevülünk, hűségünket holtig halasszuk.

Hédi Helsinki hölgyekkel hímző hobbijának hódol.

Holnapra helikopterrel Hamenlinába hívnak Hejkéék.

Harminc ezres helység, hazai Hatvanunkhoz hasonlít.

Hadtörténész haveromnál, Hejkééknél hálok.

Hiába hagytalak Helgám Hegyeshalomnál, harmatarcod, hattyúnyakad,

hollóhajad, hazaszólít Hejkéék honából. Hazahív Hungária!

Hosszú hontalanságomból, húsvétra hazaérkezem hozzátok Hevesbe.

Hermelinbunda hízelegne hiúságodnak, ha hozzáférhető?

Hajnalkának helyes hósapkát, Hubának hullámvasutat hozok hátizsákomban,

Hugónak homokozó játékot, horgászfelszerelést.

Hármótok híján honvágyam hétről-hétre hatalmasodik.

Hiszem, hogy húsvétkor hiánytalanul helyreáll harmonikus házasságunk,

Hevesben, házunkban húsvétolhatunk.

Helsinkiben halak havának huszonhetedikén

Hű Henriked

 

Na, ezt próbálják meg utánozni más nyelven!...


#3587 Név: Kis Gábor 2014.01.07 17:30:26

Mi van a macskáddal, drágám? - kérdi az egyik
szomszédasszony a másikat.
- Ma egész délután háztetőről háztetőre rohangászik. Csak
nem kergült meg?
- Ugyan, szívem. Délelőtt kiheréltettem, és most mondja le a
randevúkat.



Két macska beszélget este a hajó fedélzetén:
- És biztos, hogy ez a hajó a Kanári-szigetekre megy?


A rendőrségen szól a telefon.
- Segítség! - kiabál egy izgatott, rekedt hang a kagylóba.
- Jöjjenek gyorsan, mert a lakásba betört egy macska!
- Micsoda?! Hogy képzeli, hogy ilyen apróság miatt kihívja a
rendőrséget? Kicsoda maga?
- A papagáj.


John támasztja a kerítést, nézi ahogy szomszédja gödröt ás a
kertben.
- Mit ásol Tom? - kérdezi tőle.
- Megdöglött az aranyhalam, azt temetem.
- Nem lesz az túl nagy gödör egy aranyhalnak?
- Nem, mert benne van a macskádban...



Egérmama a kisfiával sétál, amikor egy bokorból hirtelen
előugrik egy macska.
Az egérmama teli torokból ugatni kezd, a macska megijed és
elfut.
Ezután a mama odafordul gyerekéhez:
- Látod kisfiam, milyen fontos a nyelvtudás!


Az újdonsült férj a munkából hazatérve zokogva találja
fiatal feleségét.
- Mi történt, drágám? - kérdezi tőle kedvesen.
- A macskánk megette a süteményt, amit egész délelőtt sütöttem.
- Sose búsulj emiatt. Holnap hozok neked egy másik macskát...


- Hát ezek meg miféle macskák?
- Sziámiak.
- Fantasztikus. Észre se lehet venni, hogy elválasztották őket.


- Apu, a madár hiányzik a kalitkából!
- Aha, most már értem, hogy a macska miért énekel!


- A következő hirdetést szeretném feladni: "Kétéves sziámi
macskám elveszett.
A megtalálónak 150.000 forint jutalmat fizetek."
- De, uram, nem túlzás ez?
- Nézze, ez a macska volt a feleségem kedvence! Ráadásul az
erdő mélyén ástam el, senki nem fogja megtalálni!


- Most, hogy a feleséged nem áll veled szóba, fel sem
ébreszt reggel?
- De. Átdobja hozzám a macskát az ágyba.
- És a macska nyávog fel álmodból?
- Nem. Az én ágyamban alszik a kutya


*
Az első osztályban a tanító néni megkérdezi:
- Mit mond a tehén?
- Múú.
- Mit mond a macska?
- Miáúúú.
- Remek! És az egér?
- Klikk!



- Pistike, a macskáról szóló dolgozatod teljesen megegyezik
a testvéredével!
- Az lehet tanárnő, hiszen ugyanarról a macskáról írtuk!



- Jean vidítsa fel a macskát
- Igenis Uram!
Jean kiviszi a macskát megfogja a farkát, és elkezdi
pörgetni a feje fölött.
A nagy nyávogásra kijön a gazda.
- Nem azt kértem, hogy pörgesse a feje fölött a macskát,
hanem azt
hogy, vidítsa fel!
- Tudom uram, de hogy fog örülni, ha elengedem!

*
- Ki hiszi el, hogy a fekete macska szerencsétlenséget okoz?
- Az összes egér.


- Ugye, önök hirdették, hogy elveszett a papagájuk?
- Igen.
- Hát, elhoztam.
- De uram, ez nem papagáj, hanem macska!
- Nem, kérem, ez csak a csomagolás...



- Doktor Úr, csináljon valamit a feleségemmel! Ez így nem
mehet tovább!
Tizenegy macskát tart a lakásban, képzelheti milyen büdös van!
- Miért nem nyit ablakot?
- Mit? Ne bolondozzon! Elrepülne a száz galambom.
 


#3586 Név: Kis Gábor 2014.01.05 15:12:06

Országhatár itt-ott

Melléklet: Hatar.pps

#3585 Név: Kis Gábor 2014.01.05 15:08:04

 Mókás hagyma-piac...

Melléklet: les_oignons_christ.pps

#3584 Név: Kis Gábor 2014.01.05 15:05:39

Természeti csodák

Melléklet: Het_termeszeti_c.pps

#3583 Név: Kis Gábor 2014.01.05 15:04:12

BALLADE EN GRÉCE

Melléklet: BALLADE_EN_GRECE.pps

#3582 Név: Kis Gábor 2014.01.05 15:02:46

Kissé zavarban lévő férfi lép a patikába és megszólítja a patikusnőt.
  - Kérem, kisasszony, nem dolgozik itt maguknál véletlenül férfi is?
  - Nem.
  - Nekem ugyanis olyan problémám van, amivel szívesebben fordulnék egy 
férfihez.
- Már tíz éve, hogy a nővéremmel ketten megnyitottuk ezt a patikát. 
Nekem is bátran elmondhatja a problémáját, hátha találok rá én is 
megoldást.
A férfi feszengve, krákogva, szemlesütve kiböki: - Hát tudja, 
kisasszony, nem múlik az erekcióm. Állandósult. Tudnak ajánlani valamit?
  A patikusnő elképed, megkéri a vevőt, hogy várjon, s azonnal konzultál 
az ügyben a nővérével.
  Pár perc után vissza is jön.
A férfi megkérdi: - Mit tudnak ajánlani, kisasszony?
  - Harmadrész tulajdonjogot az üzletben, bentlakást teljes ellátással, 
korlátlan mobiltelefon-használatot és céges autót......????

 


#3581 Név: Kis Gábor 2014.01.05 11:28:46

Calendrier Mac Do 2014

Melléklet: Calendrier_Mac_Do_2014.pps

#3580 Név: Kis Gábor 2014.01.03 11:16:11

-----------------
1) Döglött hangya
-----------------
Móricka új órát kap, de az pár nap után megáll. Erre Móricka szétszedi az
órát, és egy döglött hangya esik ki belőle. Felsóhajt:
- Na ja, meghalt a gépész!

-----------------
2) Abszolút irigy
-----------------
- Ki az abszolút irigy?
- ???
- Aki azért nem kefél, hogy a másik ne élvezzen.

----------
3) Favágók
----------
Öreg székely meg a fia fát vágnak.
A fiú odasuhint, hát véletlenül levágja az apja lábát.
Erre az öreg:
- Áron, még egy ilyen és seggbe rúglak!

-------
4) Mise
-------
A falusi templomba betéved egy parasztbácsi. Leül, és elkezd nézelődni.
Amikor elérkezik a mise ideje, a pap megkérdi tőle:
- Csak egyedül van itt, azért megtartsam a misét?
Erre a bácsi:
- Én nem vagyok nagyon okos, de ha kimegyek az ólba, és csak az egyik
disznó jön a vályúhoz, azért megetetem azt az egyet is!
A pap erre megtartja a misét, egészen belelkesedik, cifrázza kedvére.
Két óra múlva megszólal az öreg paraszt:
- Hát atyám, én nem vagyok egy okos ember, de azt tudom, hogy ha csak egy
disznó jön a vályúhoz, azért nem adom neki az összes moslékot...

------------
5) Részeg trükk
------------
- Te, engem mindig kizár az asszony a lakásból, ha részegen megyek haza...
Mit tegyek, nincs valami ötleted?
- Én azt szoktam csinálni, hogy bekopogok, levetkőzöm, beadom a ruháimat az
ajtón, és nincs az az asszony, aki hagyná, hogy a férje meztelenül
ácsorogjon az utcán.
- Rendben, kipróbálom...
Legközelebb mikor találkoznak, megkérdi a másik:
- Nos, bevált a tervem?
- Hát, csak részben...
- Hogyhogy részben?
- Bekopogtam, levetkőztem, beadtam a ruháimat az ajtón, az becsukódott, ám
ekkor hirtelen bemondta egy hang: "Deák tér következik..."


#3579 Név: Kis Gábor 2014.01.01 20:34:31

Zsurek

I.

 

Először is el kell készíteni hozzá a kvaszt (ezt Lengyelországban lehet készen is kapni):
0,75 liter, előzőleg felforralt és lehűtött vizet összekeverünk szigorúan üvegedényben, szigorúan fakanállal 3-4 ek. rozsliszttel, egy csipet sóval, izlés szerint 6 gerezd fokhagymával (talán zúzott, nem emlékszem - nos én az arany középutat választva apróra vágtam...), letakarjuk, meleg helyre tesszük. Esetleg lehet rozskenyeret is hozzáadni. 4 napig érleljük, időnként megkeverjük. Megkóstoljuk: legyen savanyú, de ne legyen keserű.

húsleves leve vagy erőleveskocka vagy sonkalé 2 baberlevél, szegfűbors, majoranna, füstölt kolbász, füstölt csülök, száritott gomba és csak a szárított a jó!, fokhagyma, nehány szem burgonya
 

Elkészítése:

   Ha megfőtt a leves beleöntjük a kvaszt; vigyázzunk, ne fusson ki. A végén tejföllel (nem hinném, hogy a lengyelek is tesznek bele, legalább is Jacek és a többi lengyel szakács, akikkel hajóztam, biztosan nem használják), sóval ízesítjük, és négyfelé vágott keménytojással kínáljuk (mint a sóskalevesnél). Emlékeim szerint karikara vágott kolbász is volt benne. (Az emlékek igazak!)

 

II.
 

zsurhoz:
10 dkg rozs lisztet,
4 dl forralt vízet,
egy darabka rozskenyeret és 3-5 gerezd foghagyma

leveshez:
2 liter füstölt húsos levesalap, ( Füstölt hús ízű kockával is el lehet érni hasonló hatást )

babérlevél
szegfűbors
2 liter víz

kb.25 dkg fehér kolbász ( esetleg jó még a bajor virsli, de a magyar ízvilágú paprikás kolbászok elviszik egy más irányba a levest )
2 kemény tojás
füstölt hús apróra vágva ( én jó húsos bacon szalonnával próbálkoztam )
kevéske répa

Elkészítés:

Zsurt készítünk:
10 dkg rozs lisztet,
4 dl forralt vízet,
egy darabka rozskenyeret és 3-5 gerezd foghagyma agyag edényben ( v. befőttes üvegbe) összekeverük, 4-5 napig érleljük.Akkor kész zsur ha szaga és íze is savanykás.


A 2 liter vizbe beleöntjük a zsurt, (amikor én ezt kipróbáltam többször meg kellett kóstolni, hiszen ez adja az alap ízt és szabályozza a leves savanyúságát, mennyisége tehát egyéni),óvatosan felforraljuk, befűszerezzük, megfőzzük benne az apróra vágott kevéske répát.
A két tojást keményre fűzzük, a fehér kolbászt és a füstölt húst apróra vágva megsütjük, lepirítjuk.

A kolbászt és a füstölt húst a levesbe öntjük, kicsit összerottyantjuk és kész is.

A főtt tojást ízlés szerinti nagyságban és mennyiségben a tányérba tesszük erre merjük a levest.

NAgyon-nagyon finom!! Az a kis macera a kovászkészítéssel megéri az élményt. Amennyiben nem sikerült elérni a kellő savanyúságát a levesnek, a mi magyar ízlésünk megenged egy kevés tejfölt :)

 

III.

 

Zsurek Leves
Hozzávalók:
20 dkg fehér kolbász (bajor virslivel helyettesíthető)
4 tojás
1/2 adag savanyított rozskovász *
majoránna

bors
szemes fehérbors
szegfűbors
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
1 evőkanál liszt
Felforralunk 1 liter vizet, hozzáöntjük a savanyú rozskovászt. Babérlevéllel, fehér- és szegfűborssal ízesítjük. Kb. 10 perc főzés után hozzáadjuk a széttört, vagy apróra vágott fokhagymát. A lisztet 3 evőkanál hideg vízzel simára keverjük, hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A főtt tojások héját eltávolítjuk. A fehér kolbászt kisebb darabokra vágjuk, megsütjük. A levest a sült kolbásszal és a félbe vágott főtt tojásokkal tálaljuk.
Kovász :Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 3 gerezd fokhagyma, rozskenyér héja, csipet só és cukor.
1 liter vizet felforralunk, lehűtjük. Kőedényben összekeverjük a rozslisztet, az összetört fokhagymát, a sót, cukrot és a rozskenyér héját, az előkészített vízzel felöntjük, gézzel letakarjuk. Néhány nap alatt megsavanyodik.

 

IV.

 

Hozzávalók:
2 dl rozskovász

1 kisebb répa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 db fehérkolbász (bajor virsli)
1 szál petrezselyem
só, bors, majoranna, szegfűbors
fél dl tejföl
2 ek. tejszín (20%)


krumplipüréhez: krumpli, só, vaj, tejszín, tej
3 db főtt tojás


Elkészítése: 
a hagymát kockázzuk, majd kevés olajon pirítjuk. A végén beledobjuk a fokhagymát (egészben), hozzáadunk kb. 1 liter vizet, a kockákra vágott sárgarépát, a félbe vágott fehér kolbászokat. Sózzuk, borsozzuk, 4-5 szem szegfűborssal és majorannával fűszerezzük. Főzzük. Ha megpuhult, hideg vízzel higítjuk a kvászt és a leveshez adjuk. Felforraljuk, 2-3 percig főzzük. Ezután a tejfölt és a tejszínt elkeverjük egy kis forró vízzel a levesből és beleöntjük a levesbe. A petrezselymet apróra vágjuk és ezt is hozzáadjuk. Megvárjuk, míg ismét felforr és kész is a finom zsurek. Darabolt főtt tojást teszünk a tányérunkba és a közepébe egy kis krumplipürét, majd erre szedünk a levesből.

Zsurekhez való rozskovász elkészítése házilag: 
még nem próbáltam, de ezt a receptet fogom kipróbálni:
fél pohár rozsliszt
1 darabka rozskenyér héj
2 gerezd fokhagyma
2 szem szegfűbors
2 db babérlevél
1 pohár víz

Ezeket a hozzávalókat elkeverjük egy befőttesüvegben és 2-3 napra félretesszük érlelődni.

 

V.

 

lengyel kovászos korhelyleves) Hozzávalók: 20 dkg fehér kolbász (bajor virslivel helyettesíthető), 4 tojás, 1/2 adag savanyított rozskovász *, majoránna, só, bors, szemes fehérbors, szegfűbors, 1 gerezd fokhagyma, babérlevél, 1 evőkanál liszt.


 

 

Felforralunk 1 liter vizet, hozzáöntjük a savanyú rozskovászt. Babérlevéllel, fehér- és szegfűborssal ízesítjük. Kb. 10 perc főzés után hozzáadjuk a széttört vagy apróra vágott fokhagymát. A lisztet 3 evőkanál hideg vizzel simára keverjük, hozzáöntjük a forrásban lévő leveshez. Izlés szerint sózzuk, borsozzuk. A. / Sziléziai żurek: krumplipürét készítünk, s benne elkeverünk 20-30 dag apróra vágott és tepertőre sütött füstölt szalonnát. A tányér közepén a püréből szigetet képezünk és tálaláskor körülöntjük żurekkel.

B./ Más régiókban: A főtt tojások héját eltávolítjuk. A fehér kolbászt kisebb karikákra vágjuk, megsütjük. A levest a sült kolbásszal és a félbe vágott főtt tojásokkal tálaljuk.

* A rozskovász elkészítése (pékségtől is beszerezhető)
Hozzávalók: 20 dkg rozsliszt, 3 gerezd fokhagyma, rozskenyér héja, csipet só és cukor.
1 liter vizet felforralunk, lehűtjük. Kőedényben összekeverjük a rozslisztet, az összetört fokhagymát, a sót, cukrot és a rozskenyér héját, az előkészített vízzel felöntjük, gézzel letakarjuk. Néhány nap alatt megsavanyodik.

VI.

 

A Żurek (Zsurek)

Savanyítás:



10 dkg rozs liszt
4 dl forralt víz
egy darabka barna kenyérhéj
3 gerezd foghagyma

A lisztet tegyük agyag edénybe vagy üvegbe és öntsünk rá 4 dl meleg, forralt vizet. Tegyük hozzá a kenyérhéjat és a foghagymát. Pár napig meleg helyen hagyjuk állni. A kész żurek (zsurek) szaga és íze jellegzetesen savanykás.
Maga a leves:

2 l füstölt húsos levesalap
ízlés szerint żur

1 babérlevél, 1 csipet majoránna, bors, szegfűbors
15 dkg tejföl
25 dkg fehér kolbász
2 keményre főtt tojás

A fehér kolbászt megfőzzük forró vízben. A leves alapba beleöntjük a żurt és a fűszereket, felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt. A tányérra tesszük a kolbászt, 2-3 darab tojást, ráöntjük a levest. Külön tálaljuk a főtt krumplit.


zurek 2
1 szál kolbász (fehér kolbászt javasolnék)
2 szelet füstölt szalonna
2 sárgarépa
3 krumpli
2 hagyma
4-5 tojás
1 adag zakwas
3 babérlevél
petrezselyem

bors
olaj
liszt
2 dl tejföl

A hagymákat megpucoljuk, apróra vágjuk. A szalonnát felcsíkozzuk, majd kockákra vágjuk. Répákat megtisztítjuk, felezzük, majd szeleteljük, krumplikat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. A tojásokat egy külön edényben keményre főzzük.
Egy nagyobb edénybe tesszük a szalonnát, locsolunk rá egy kevés olajat, majd közepese hőmérsékleten addig sütjük, amíg már ropogósnak tűnnek, akkor jöhet a hagyma, sütjük üvegesedésig. Ha a hagyma már megfelelőnek tűnik, következhet a répa, néhány percig még kevergetve pirítjuk, majd öntsük fel az egészet kb. 1,5 liter forró vízzel, vegyük lejjebb a hőmérsékletet. Só, bors, babérlevél, és jöhet a zakwas is. Keverés, majd lefedve hagyjuk kb. 5-6 percig puhulni a répát. Ha letelt az idő, adjuk a leveshez a krumplit is, öntsünk még hozzá kb. 1 liter vizet, keverés, majd főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Közben karikázzuk fel a kolbászt, ami a főzés finisében kerüljön a levesbe. Keverjük ki a tejfölt 1 ek liszttel, adagoljunk hozzá kanalanként a forró levesből, közben keverjük folyamatosan, ha már nagyjából egyforma a hőmérséklete a levesével, akkor öntsük lassan a fazékba, közben kezünkben mozogjon a fakanál rendületlenül. Néhány percig még főzzük a levest, hogy szépen megdagadjon a liszt, végül szórjuk bele az apróra vágott petrezselymet, készen vagyunk. Kóstoljanak, mint mindig, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. Tányérba leves, tetejére a cikkekre vágott főtt tojás, kanalazhatunk.

És akkor segítség a zakwas elkészítéséhez:
1 / 2 kg rozsliszt
rozskenyér héja
3 fokhagymagerezd
1 liter meleg víz


A lisztet egy egy edénybe szórjuk, lassan felöntjük a vízzel, közben kevergetjük, majd jöhet a darabokra vágott kenyérhéj és a szétnyomott fokhagymagerezdek. Az edényt meleg helyre rakjuk. Másnap az edény tetején képződő vízréteget leöntjük, friss vízzel pótoljuk. Elvben 3 nap után bevetésre kész.

 


<< < [1] [2] [3] ... [233] [234] [235] ... [548] [549] [550] > >>