Nagyon tudom ajánlani nem is tudtam,hogy ennyire
hasznos!!!
Az uborka egy kiváló zöldség. Ugyan igazán karakteres ízzel nem
büszkélkedhet, mégis érdemes gyakran fogyasztani belőle: amellett, hogy az ára
sem túl borsos, magas víztartalmának köszönhetően a szervezetre kiválóan hat,
ráadásul gyönyörű lesz tőle a bőr. Nem is hinnéd,
mennyire...
Az uborka a 4. leggyakrabban termesztett zöldség a világon, számtalan poztív
hatása miatt pedig kiérdemli a szuperélelmiszer elnevezést. Bevásárláskor 2-3
kígyóuborka mindig legyen a kosaradban, mert akár napi szinten is fogyaszthatod
- eláruljuk, miért is annyira csodálatos ez a zöldség.
1. Vitalizálja a testet
Ha nehezedre esik meginni napi 2-3 liter vizet, akkor egyél sok uborkát: a
zöldség 90%-a ugyanis víz. Ezzel simán kompenzálhatod azt, ha nem iszol
eleget.
2. Kívól-belül az égések
ellen
Ha gyomorégéssel küzdesz, fogyassz uborkát, ha pedig nyáron megégette a
bőrödet a nap, akkor a sérült bőrre is bátran tegyél néhány szeletet
belőle.
3. Eltávolítja a méreganyagokat
Az uborka úgy működik, mint egy képzeletbeli seprű - kipucolja a szervezetből
a méreganyagokat. Emellett rendszeres fogyasztásával a vesekövet is
oldja.
4. Pótolja a napi vitaminmennyiséget
Az uborkában megvan a legtöbb olyan vitamin, amire a szervezetnek szüksége
van: B- és C-vitamin-tartalma felturbózza az immunrendszert. Turmixolj le
uborkát sárgarépával és spenóttal - ez a zöldséglé maga a csodaszer. A héját
érdemes rajta hagynod, mert abban van a napi C-vitamin-szükségletünk
12%-a.
5. Sok benne a bőrbarát ásványi anyag
Az uborkának magas a szilícium-, kálium- és magnéziumtartalma. A
gyógyfürdőkben ezért van számos olyan kezelés, melyeknél uborkát
használnak.
6. Segíti az emésztést és a fogyást
A magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka
alapzöldség a fogyni vágyóknak. Lefacsarhatod, készíthetsz belőle levest,
használhatod salátába - a héjában található rostok pedig javítják az emésztést.
Ha sokszor küzdesz székrekedéssel, akkor erre az uborka lehet a gyógyír.
7. Jót tesz a szemeknek
Ezt a trükköt biztosan ismered, ha pedig nem, akkor mindenképp próbáld ki:
felkeléskor tegyél a csukott szemekre 1-1 szelet hideg uborkaszeletet, pár
perccel később pedig nyoma sem lesz a reggelre bedagadt szemeknek,
karikáknak.
8. Kiváló zöldség a rák ellen
A benne található secoisolariciresinol, lariciresinol és pinoresinolnak
köszönhetően csökkenti például a petefészek, emlő, prosztata és a méhrák
kockázatát.
9. Cukorbetegség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint ellen
nagyszerű
Az uborka tartalmazza azt a hormont, ami mindenképp szükséges a hasnyálmirigy
sejtjeinek inzulintermeléséhez, ez pedig nagyon fontos a cukorbetegeknek.
Emellett steroltartalma miatt a szakértők szerint csökkenti a
koleszterinszintet. A benne lévő rostok, kálium és magnézium pedig
vérnyomásszabályozóként működnek. Így az uborkát nemcsak magas, de alacsony
vérnyomásúaknak is érdemes rendszeresen fogyasztaniuk.
10. Friss lesz tőle a leheleted
Az uborkából készült zöldséglé gyógyír az íny betegségeire, és csökkenti a
szájban lévő baktériumok mennyiségét. Sokszor ugyanis ezek okozzák a rossz
leheletet.
11. Csodát tesz a hajjal, körmökkel
A benne lévő silica erősebbé teszi a hajat és a körmöket, ehhez még
hozzájárul az uborka kéntartalma, amelyek együttesen gyorsítják a haj
növekedését.
12. Ízületi gyulladások, köszvény ellen is javallott
Szilícium-dioxid-tartalma miatt erősíti a kötőszöveteket, sárgarépalével
keverve pedig megköti a húgysavat, ezzel pedig enyhíti a köszvényt és ízületi
fájdalmat.
13. Másnaposságra is érdemes fogyasztani
Hogy elkerüld a fejgörcsöt és az erős másnaposságot, este, lefekvés előtt
egyél meg pár szelet uborkát. A benne lévő számtalan tápanyag és a B-vitaminok
miatt elűzi a fejfájást.
14. Karbantartja a veséket
Az uborka alacsonyan tartja a szervezet húgysavszintjét, így a vesék
egészségesebbek lesznek.
Mi mond a szakértő?
Dadda Noémi, a Life.hu
dietetikus is javasolja a rendszeres uborkafogyasztást, egy
dologra azonban felhívja a figyelmet. "Említésre méltó a C- és B-vitaminok,
magnézium-, kálium-, kalcium-, foszfor- és vastartalma. A szépségiparban is
előszeretettel használják, hiszen bőrfiatalító képességgel rendelkezik. A
diétázók is bátran ehetik:100 grammban mindössze 10 kalória van. Éhgyomorra
fogyasztva a levének étvágyjavító hatása is van. Arra azonban nem árt figyelni,
hogy az uborkafogyasztás nem javasolt epebetegek, bélgyulladásban szenvedők
számára. Esetleg az egyéni toleranciát figyelembe véve lazíthatjuk a
rosttartalmát, ha lereszeljük, sóval megszórjuk és állni hagyjuk, majd kinyomjuk
a
levét."
|