Vissza

Pécs és környéke

Pécs a Dél-Dunántúl jelentősebb szellemi, kulturális és gazdasági központja, amely számos értékes műemléket őriz. A várost színes kulturális élete, színházai, múzeumai, a környék üdülőterületei idegenforgalmi központtá teszik.

Mecsek hegység tövében lévő város nevezetes műemléke a Világörökséghez tartozó ókeresztény sírkamrák. Pécs számtalan keresztény emléket is őriz, ezek közül kiemelkedik a püspöki székesegyház.

A török uralom idejéből is több jelentős épület maradt fenn. A múlt emlékeit őrző gyűjtemények mellett számtalan képző- és iparművészeti múzeum is van a városban: így például a Vasarely Múzeum, a Csontváry Múzeum, Schaár Erzsébet szobrászművész Utcája, vagy a Zsolnay-gyár porcelánkiállítása.*

Pécs környékén több olyan település található, amely megdobogtatja mind a turisták, mind a pihenni vágyok, mind a gasztronomiai szépségekre kiéhezettek szívét. Ilyen település Orfű, Abaliget, Szigetvár, Almamellék, Komló, Magyaregregy, Bonyhád, Mecseknádasd, Pécsvárad, Zengővárkony, Harkány, Siklós, Villány, Bóly, Duna-Dráva Nemzeti Park (Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet), de akár még a Duna partján fekvő Mohács is.

Barátommal 2009 őszén látogattuk meg a várost és környékét. Sajnos Harkányról nem tudtam képet készíteni az időjárás miatt, de biztosítani tudok mindenkit, hogy nem lehet megúszni az ízületek felépülését, gyulladások és a pikkelysömör elmúltát, továbbá a záptojás szagot sem. Egyébként a külső medence közepén egy csodaszép Zsolnay porcelán szobor látható.

Ha valaki kedvet kapott a városlátogatásra, feltétlenül tekintse meg először madártávlatból. A város tulajdonképpen részben a Mecsekre épült, így nem kell sokáig egy magasabb pontot keresni, ahol átláthatjuk, mi is a helyzet Baranyában...
A körültekintést egy könnyű séta után a Tubes és a Misina tetején megtehetjük.

A Misinára és a Tubesre a Pécsről kifelé tartó 66-os úton kell északra tartani Árpádtető felé, onnan balra lehet kanyarodni a Tubes felé, illetve Tettye felöl is meg lehet közelíteni a Tubesről délre tartó úton. A Misina oldalában található a gyermekvasút a maga 1,2 km-es pályahosszával, amely az Állatkert és a Vidámpark között közlekedik.

Pécs
Kilátás a Tubesről Pécsre
Pécs
Kilátás a Tubesről a misinai TV-toronyra
Pécs
Kilátás a külszíni bányára
Pécs
Kilátás a misinai TV-toronyból Pécsre
Pécs
Kilátás a misinai TV-toronyból Pécsre
Pécs
Kilátás a misinai TV-toronyból Tubesre
Pécs
Kilátás a Misináról a Mecsekre
Pécs
Kilátás Tettyéről a havi-hegyi kápolnáról

Misinától kissé délre található Tettye. A Tettye, Pécs városának egyik legfestőibb tája. A középkorban malomszegnek, illetve Malomsédnek hívták. A magyarul derviskolostort jelentő 'tekke' török szóból keletkezhetett a Tettye kifejezés. Itt több látnivaló is csalogatja látogatót, mint például a Pintér-kert, ahol Közép-Európa egyik legnagyobb arizónai ciprusa (Cupressus arizonica) és számtalan Magyarországon nem honos fenyő-, lombosfa- és cserjefaj él a kéthektáros arborétumban. Lemehetünk még a Mésztufabarlangba, és a Tettye parkjában a Szatmári György palotájának romjait, valamint több műalkotást, szökúkutat, térplasztikát is megnézhetünk. Itt látható többek között Lantos Ferenc festőművész 1969-70 között készült zománc képsora és a Török János keramikusművész által készített pirogránit szökőkút.

Pécs
Kilátás Tettyéről Pécs belvárosára

Ha a Tettyéről a Kálvária dombon keresztül lejövünk a város központjába, a Klimó György utcából az Esze Tamás utcába érdemes betérni. Itt látható a Barbakán, a városfal maradványokkal tűzdelt kaputorony.

Pécs
Barbakán
Az Esze Tamás utcán továbbindulva a Janus Pannonius utcára rátérve a Dóm térhez érünk, ahol látható a csodálatos 4 tornyú Pécsi Székesegyház, a Zsolnay Múzeum, Modern Magyar Képtár épülete, Martyn Ferenc műteremlakása, és a Csontváry Múzeum.
Pécs
Pécsi Szent Péter és Pál Székesegyház

Pécs
Plébánia
Kicsit tovább gyalogolva megnézhetjük a Káptalan utcában az Ókeresztény sírkamrákat, Vasarely-házat, és az Egyetemi könyvtár épületét.
Pécs
Ókeresztény sírkamrák
 
Ha a Janus Pannonius utcában haladunk a Széchenyi tér felé, akkor útközben megtekinthetjük a jelentős lakat gyűjteményt, felfűzve a tulajdonképpen nem létező Lakatos ház kerítésére.
Pécs
Lakatos ház
Széchenyi térre kanyarodva már halmozhatjuk az élvezeteket; egy helyen egy tucat emlékművet és érdekességet nézhetünk meg, mint a Papneveldét, Megyeházát, Aranyos kutat, a Stróbl-házat, Irgalmasok templomát, és a Lóránt-Palotát.
Pécs
Nagy Lajos Gimnázium
Pécs
Dzsámi

...És természetesen az egyik fő látványosság, a kedves török barátaink által hátrahagyott Dzsámi, a belvárosi templom.

Pécs
Dzsámi
Az egykori Szent Bertalan-templom helyén épült fel a török dzsámi 1543-46 között. A török kiűzése után a jezsuiták kapták meg, a minaretet lebontották, az épületet átalakították, de az ma is őrzi az iszlám jegyeit.*
Az Irgalmasok Templománál a Ferencesek utcájába nyugat felé fordulva elsőként a Jókai téren a Zsolnay-kút üdvözöl minket. A szürkés mázas pirogránitból készült négyméteres, szecessziós alkotást Pilch Andor tervezte.
A Ferencesek utcájában belebotlunk Memi pasa fürdőjének maradványaiba.
Pécs
Irgalmasok Temploma
Pécs
Zsolnay-kút
Pécs
Memi pasa fürdője
További képek Pécsről

Egyelőre csak ennyi képpel és információval tudok szolgálni Pécsről, de így is hálát kell mondanom Laca barátomnak, fényképezőgépemnek és a www.vendegvaro.hu oldalnak.

De most térjünk rá Pécs környékére!

A Tubestől északra található a Melegmányi-völgy Természetvédelmi Terület, melynek meglátogatását túrázoknak mindeképpen ajánlom. A Középső-Mecsek legszebb szurdoka. Öreg tölgyesek, bükkösök, ritka, értékes növények találhatók itt. A fátyolvízesések a Melegmányi-patakot tagoló mésztufa lépcsőkön jönnek létre. A völgytől nyugatra található Orfű, amely az Orfűi-tó partján elterülő üdülőterület a Mecsek egyik medencéjében. A tó partján strand működik, vizén csónakázni, horgászni is lehet. Az Orfűi tótól északra a sokkal nagyobb kiterjedésű Pécsi tó található, majd a Herman Ottó-tó, és a Kovácsszájai-tó.

Orfű
Pécsi-tó a Balázs-hegyi kilátóról
Orfű
Orfűi-tó
Orfű
Orfűi-tó
Orfű
Orfűi-tó
Orfű
Pécsi-tó
Orfű közvetlen közlében, tőle nyugatra fekszik Abaliget. Kis üdülőtelepülés, amelynek fő nevezetessége az itt található cseppkőbarlang. A barlang bejáratánál két kisebb tó vize bodrozódik, valamint a partján építették fel a Denevér Múzeumot.
Abaliget
Abaliget
Pécstől délre a Dráva folyik, itt található meg a Duna-Dráva Nemzeti Park egyik kiemelt Tájvédelmi Körzete, a Dráva partja és élővilága. A Drávát leghamarabb az 58-as úton érhetjük el, Harkánynál, vagy Drávaszabolcsnál elfordulva nyugatnak vagy keletnek. Harkánytól nyugatra Kémes és Majláthpuszta felé a holt-Dráva részeit tudjuk megközelíteni, ahol könnyen vadállatokba tudunk botlani, mint róka, vaddisznó, fácán, nyúl, illetve az összes elképzelhető vizimadárba.
Duna-Dráva Nemzeti Park
Dráva partja Tésenfa és Majláthpuszta között
Duna-Dráva Nemzeti Park
Dráva partja Tésenfa és Majláthpuszta között

Duna-Dráva Nemzeti Park
Dráva partja Tésenfa és Majláthpuszta között
Duna-Dráva Nemzeti Park
Dráva partja Tésenfa és Majláthpuszta között
Szigetvár

Szigetvár. A település területe már a történelem előtti időkben is lakott hely. Kelta, római, majd avar uralom után a környék Botond törzse alá kerül. A hely első védett épületét az Almás-patak mocsaras árteréből kiálló, szigetszerű földsávon építették meg. A sziget egykori birtokosai magukat „Szigethi” néven említik, a vár alapítójának a család egyik tagját, Anthemius-t tartják. Ennek unokája, Szigethi Oswald építtette az első erősséget, a kör alakú, háromemeletes lakótornyot. Ez képezte a későbbi belső vár magját. A sziget körüli mocsaras tavat idővel kimélyítették és földsáncokkal körültöltötték. A várat előbb a Garayak, majd enyingi Török Bálint birtokolta, kinek udvarában élt 1541-ig Tinódi (1542-ig). 1543-ban Ferdinánd király tulajdonába került. 15. századi okmányok a városról, mint oppidumról szólnak, feltehető, a téglalaprajzú város ekkor már körülkerített, védett hely volt. A török támadások ellensúlyozására a várat és a várost megerősítik:1548-1549-ben kiszélesítik a vár körüli tavat, megerősítik a sáncokat, megépítik a négyszögalaprajzú vár sarkain a földbástyákat, az északnyugatit már kőből készítik. A vár középpontjában a belső vár, a középkori nagy lakótorony állt, a belső vár kijáratát földsánc védte. Tömésfalból készítették a vár falait és szabálytalan alaprajzú bástyáit. Az Óvárost vert cölöpsor és széles vizesárok vette körül, a várral cölöphíd kötötte össze. A várost 6–7 m magas, sarokbástyákkal erősített tömésfalakkal védték. A megerősített Szigetvárt 1556-ban Ali budai pasa ostromolta, de csak a felperzselt Óvárost sikerült bevennie. 1558-ban kezdődött a vár nagyszabású megerősítése. Zrínyi Miklós várkapitánysága idején (1561-1566) alapították az Újvárost is. Az 1566-os ostrom idején pusztult el középkori kerek torony. A vár bevétele után a török azonnal megkezdte Szigetvár újjáépítését. Előbb a várat erősítik, majd a város középületeit építik meg. A város a török uralom alatt előbb a budai majd a kanizsai vilájet alá rendelt szandzsák központja volt. 1689-ben foglalják vissza a várat, a török elvonulása után a Vár és az Óváros teljes épségben jut a császáriak kezére. Ekkor építik ki az északi várfal kazamatarendszerét. Az Újváros 1686-ban porig égett. Lakossága 1891-ben 5078 fő volt. Az első világháborút követően szerb megszállás alá kerül, a Baranya–bajai Szerb–Magyar Köztársaság része; a trianoni békeszerződés értelmében Magyarországhoz csatolják. A település az 1950-es megyerendezésig Somogy vármegyéhez tartozott, ekkor csatolták át a Szigetvári járás részeként Baranya megyéhez. Városi rangot 1966-ban kapott. Az Országgyűlés 2011-ben – Szigetvár védőinek tántoríthatatlan bátorságáért, a hazaszeretetből és áldozatvállalásból való példamutatásáért – Szigetvár városnak a „Leghősiesebb Város” („Civitas Invicta”) címet adományozza.

Nevezetességek

Vár (múzeum) - A Dél-Dunántúl vidékén eredő Almás-patak a középkor során egy vizenyős, ingoványos területet hozott létre, amelynek egyik kiemelkedő szigetén a 1420 körül építtette fel kicsiny várát Anthini (Szigeti) Oszvald földesúr. Az évszázadok során ebből alakult ki Szigetvár erődítményrendszere, mely magába foglalta a virágzó települést is. 1463-ban a Garai-, 1471-ben az enyingi Török család birtokába került. Az 1526-os vesztes mohácsi csata után katonai jelentősége megnőtt, mivel útjában állt a nyugati irányban előretörő török hódítóknak. 1541-ben I. Szulejmán török szultán elfogatta Bálint urat, Török Bálint felesége átadta a végvárat Habsburg Ferdinándnak. 1561-ben a vár élére főkapitányként Zrínyi Miklós került, s kialakította a négy részből álló szigeti védőrendszert. Szulejmán szultán 1566-ban foglalta el. Turbéki kegytemplom - Szigetvár városának külterületén, a városközponttól mintegy 3 km távolságra található. A mai templom helyén temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű aranyozott kupolájú síremléket emeltek (erre emlékeztet az 1913-ban elhelyezett emléktábla). Turbék mindmáig a mohamedánok egyik zarándokhelye Európában. I. Szulejmán türbéjét a 17. század végén lebontották, helyére egy fakápolnát építettek. Római katolikus templom A mai kegytemplom 1760 és 1770 között épült fel. Főoltárára a Segítő Boldogasszony képét tették, mert közbenjáró segítségének tulajdonították a török fölött aratott győzelmet, az ország felszabadulását. A kőből faragott szenteltvíztartó még a török időkből való, eredetileg az iszlám vallás rituális mosakodásánál használták. A templomban Angster orgona található, utoljára 1983-ban restaurálták. Nagyboldogasszony napján Turbék a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye volt.) Római katolikus templom (eredetileg török dzsámi, később barokk stílusban átépítették, a híres bécsi festő, Dorfmeister freskója díszíti). Szigetvári Termál- és Gyógyfürdő Szigetvári Termál- és Gyógyfürdő: 62 fokos gyógyvize 800 méteres mélységből tört fel 1966-ban, nátrium-kloridos alkáli-hidrogén-karbonátos magas fluorid tartalmú víz, mely főleg a mozgásszervi illetve reumatikus panaszok enyhítésére használható. Fluorid tartalma a csontritkulás lassítását segíti elő idős korban. Zrínyi tér a város egyik jelképévé vált Oroszlán szoborral, Vigadó, épült 1994-ben Makovecz Imre tervei alapján, Salamon-ház, Polák-kastély, Magyar–Török Barátság Parkja a város határában, török-ház (karavánszeráj), Sóház.

Almamellék

Az Almamelléki Állami Erdei Vasút Almamellék község volt nagyvasúti állomásától (MÁV elbontott Kaposvár–Szigetvár-vonala) kiinduló, 600 mm nyomközű erdei vasút. Jelenleg egy működő fővonalból áll, melynek végpontja Sasrétpuszta. A lukafai szárnyvonalat pár éve menetrend szerinti üzemen kívül helyezték, de nem bontották el, járható. A terecsényi szárnyvonalból mára csak egy csonkavágány maradt meg. A Zselic dombjai között, egy hosszan elnyúló völgy közepén található vadászkastélyt a Biedermann család építtette a 20. század elején. A báró érdeme a jelenleg is üzemelő Almamellék - Sasrét nyomvonalú erdei kisvasút is. Az almamelléki állomásépületben az Erdei Vasút Múzeum a környék élővilágát és a századelő erdőgazdálkodását szemlélteti. A ház melletti 200 éves ősbükkös a megye legöregebb erdeje, melyet a benne kanyargó tanösvény és kiépített források tesznek még izgalmasabbá.

Ibafai pipamúzeum . A hagyomány szerint Hangai (Schreier) Nándor, aki a 19. században négy évtizeden át volt a falu plébánosa, szeretett pipázni. Ez adta az ötletet egy újságíró barátjának a nyelvtörő-mondóka megírásához: „Az ibafai papnak fapipája van, tehát az ibafai papi pipa papi fapipa”. Ebből a mondókából lett később (1931-ben) operettsláger, viszont az akkori plébánosnak nem volt pipája, ezért a hívek megajándékozták egy szép darabbal. Ez indította el a hagyományt és a pipák gyűjtését, majd a Janus Pannonius Múzeum 1968-ban egy pipatörténeti kiállítást hozott létre Ibafán. Jelenlegi formáját az 1989-es újrarendezés során kapta. A pipagyűjteményen kívül megtalálhatók egyéb dohányzással kapcsolatos kellékek, mint például: pipatömők, díszes dohány-, cigaretta- és gyufatartók. Többek között: az 1849-es alföldi pipafej, melyen Kossuth-címer látható; egy 1865-ben készült pipa, melyen Deák Ferenc reformpolitikus portréja fedezhető fel; Károlyi Mihály miniszterelnök pipája (1919-ből)

Harkánytól keletre Siklós várától északra Máriagyűd dombjára, a Tenkes-hegy oldalába kapaszkodhatunk fel. A kis városrészben egy gyönyörű kéttornyú Római Katolikus Templom mellett a Mária kegyszobor található. Ez a hely híres búcsújáró hely.
Máriagyűd
Máriagyűd, Római Katolikus Templom
Máriagyűd
Máriagyűd, Római Katolikus Templom
Máriagyűd
Máriagyűd, Mária szobor
Máriagyűd
Máriagyűd, Kálváriakápolna
Máriagyűd
Máriagyűd, Római Katolikus Templom
Máriagyűd
Máriagyűd, Római Katolikus Templom
Máriagyűd
Máriagyűd, Római Katolikus Templom
Máriagyűd
Máriagyűd, Római Katolikus Templom
Siklós legfőbb nevezetessége a XVIII. századi külsejű vár, amely az ország egyik legépebben megmaradt várkastélya. Említésre méltók a város török kori, valamint vallásos műemlékei is. *
Siklós
Siklósi vár
Siklós
Siklós, Malkocs Bej Dzsámi
Siklós
Siklós, Polgármesteri Hivatal
További képek Malkocs Bej Dzsámijáról

Siklóstól keletre található Villány a történelmi borvidék névadó, meghatározó települése. 1770-től a németek betelepítésével változott meg alapvetően a korábbi népesség összetétele. A német szőlőmunkások magukkal hozták kedvenc szőlőfajtájukat, a kékoportót. Sajnos a portugál vétó miatt már nem használhatják a kékoportó nevet, mostanában portugieser néven lehet csak palackozni.

Villány
Villányi Borőrök Borrendjének trezorja a villányi bormúzeumban
Villánynak közvetlen közelében, a Villányi-hegység északkeleti csücskében egy másik borászatáról híres községet találhatunk, Villánykövesdet. Büszkesége az ötvenhét épületből álló, egymáshoz szorosan tapadó, védett népi műemlék pincesor.
Villány
Villánykövesdi pincesor
Következő állomás a Pécs közvetlen közelében lévő Pécsvárad, mely városka várával "kiérdemelte" az 1000. évben történt magyar államalapítás emlékhelye címet.
Pécsvárad
Pécsvárad, vár
Pécsvárad
Pécsvárad, belváros
Innen dél-keletnek indulva a Duna parján Mohácsot érjük el. Nem lehetne mondani, hogy ez a város kevesebb szerepet töltött volna be a török támadások és hódoltság idején, mint Pécs. 1526. augusztus 29-én II. Lajos király a Mohács alatti síkságon Majs, Sátorhely, Udvar közelében, Kölkedtől délnyugatra vezette seregét a török ellen, amely fölött győzött a túlerő. Kölked közelében egy emlékparkot alakítottak ki a csata mementójára.
Mohács
Kölked, mohácsi csata ábrázolása
Mohács
Mohács, Római Katolikus Templom
Mohács
Mohács, fontos dunai átkelőhely
Mohács
Mohács, Szerb Ortodox Templom
Képek a mohácsi busójárásról

Video a busójárásról

*forrás: www.vendegvaro.hu


Vissza

Főoldal >> Fotók >> Túraleírások >> Webáruház >> Körlevelek >> Verseim >> Dalok >> Iskola >> Elérhetőségeim >> Vendégkönyv