Vissza

Budai-hegységAdatok feltöltés alatt!

Gellért-hegy

A Gellért-hegy kedvelt kirándulóhely kellemes parkja és a kilátóteraszok által nyújtott gyönyörű panoráma miatt, de védett növények és barlangok is találhatók itt. A hegy nevezetességei egy-egy történelmi kor emlékei.

Barlangjai közül védett az István-barlang és sziklakápolnája, valamint a Gellért- és a Rudas-fürdő forrásbarlangjai. Itt áll Szent Gellért püspök szobra, ami a pogány időket, valamint a Citadella, ami az 1848-49-es szabadságharc utáni Habsburg elnyomást idézi, a város fölött magasodó Szabadság-szobor pedig a II. világháború utáni korszakot képviseli.

A Gellért-hegy nevét - a legenda szerint - az 1046-ban a pogány magyarok keze által innen letaszított Gellért püspökről kapta. A hírhedt gellérthegyi boszorkányok azonban fittyet hánytak a szent nevének, és még a XVII. században is itt tartották gyűléseiket - ha igaz...

Sas-hegy

A Sas-hegy, a budai oldal szívében a mintegy 266 m magas dolomit anyagú sziklás csúcs különleges, egyedi növény- és állatvilágával a világon is páratlan természetvédelmi képződmény a kétmilliós nagyváros közepén.

A látogató tavasszal és ősszel tekintheti meg a vidéket, s szerencsés esetben gyönyörködhet a védett apró nőszirom sárga és lila virágaiban, a magyar gurgolyában, a budai nyúlfarkfűben, a Szent István-szegfűben és a csikófarkban. A vidék apró, ám annál különlegesebb állatkái közül érdemes megemlíteni a latin elnevezésében Kitaibel Pál nevét viselő pannon gyíkot, mely apró lábai ellenére kígyóként látszik kúszni, s a vörös potrohán 4 fekete pöttyöt viselő, a világon csak itt élő bikapókot, amely a meztelen sziklán szeret sütkérezni.

Normafa

Normafa igen kedvelt kirándulóhely, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A Normafa ma már nem áll, de helyét tábla jelöli, illetve a helyette ültetett bükkfa alatt olvashatják Áprily Lajos versét. Érdemes felkeresni a közeli Erzsébet-kilátót a János-hegyen.

Könnyen megközelíthető a városból. A Normafától mind aszfalt, mind erdei úton különösebb szintkülönbség nélkül érhetik el a Libegő János-hegyi végállomását, kerekesszékkel is gond nélkül közlekedhetnek. A Libegőtől az Erzsébet-kilátóhoz vezető út viszont erősen emelkedik.

A Normafánál egy teljes napot is eltölthetnek pihenéssel, kikapcsolódással, de érdemes gyalogtúrákat is tenni a János-hegyre, vagy Disznófőre, Makkosmáriára. Aki hosszabb útra vállalkozik, a János-hegyről induló turista-jelzéseken a Tündér-sziklához, a Pozsonyi-hegyen, vagy a Kiskőfejen át a Szépjuhásznéhoz is kirándulhat. A tájékozódást több térkép is segíti. A János-hegyre túrázók útjának szép befejezése lehet, ha a Libegővel leereszkednek Zugligetbe. Innen a 158-as autóbusszal juthatnak vissza a Moszkva térre.

*forrás: www.vendegvaro.hu


Vissza

Főoldal >> Fotók >> Túraleírások >> Webáruház >> Körlevelek >> Verseim >> Dalok >> Iskola >> Elérhetőségeim >> Vendégkönyv