Vissza

BörzsönyAdatok feltöltés alatt!

Zebegény

Zebegény a XIX. század végétől kedvelt kiránduló- és üdülőhely - bizonyság erre a villák, üdülők látványos sokasága.

Írásos oklevélen először 1295-ben említik, Zebeguen néven,maga a település azonban jóval később alakult ki. Első lakói szláverdőmunkások voltak, majd 1735 körül telepítettek be németeket Mainzvidékéről. Ők hozták létre híres szőlőkultúráját, amely a XIX. századvégi filoxérajárvány pusztításáig meghatározó volt a falu életében. Zebegény a németektől a Sebegin nevet kapta.

A község híres lakója Szőnyi István festőművész (1894-1960) az 1920-as évektől itt élt és alkotott élete végéig.

A 12-es út áthalad a településen, és elérhető vonattal, a Budapest-Szob-Stúrovo vonal járataival is. A közeli, szobi komp köti össze a Duna túlpartjával.

Országzászló, Hősök emléke és Hősök tere Krisztus-oszloppal című emlékműegyüttes a Kálvária-domb tetején áll. Az alkotást Maróti-Rintel Géza szobrász-építész tervezte.

Márianosztra

Márianosztra elsősorban az egykori pálos rendház és templom barokk együtteséről nevezetes. A faluképet is a domboldalban álló építmény látványa uralja.

A település fontos kegyhely volt évszázadokon át, a búcsúkra ma is ezrével érkeznek. (A Jézus Öt Szent Sebe búcsút július első hétvégéjén; a Fájdalmas Szűzanya-búcsút szeptember elején; a Szeplőtelen Fogantatás búcsúját december első hétvégéjén tartják.)

Márianosztra első okleveles említése 1262-ből származik, Nostre névvel - mai szlovák neve, a Nostra is erre utal vissza.

A magyar alapítású pálos rend történetének egyik kiemelkedő eseménye volt a márianosztrai rendház felépítése. Az épületnek a rend feloszlatása után több funkciója is volt, végül 1858-tól börtön lett.

A turisztikai célú helyreállításra váró Szob-Nagybörzsöny kisvasútvonal I. szakasza Szob-Márianosztra között 2009 nyara óta várja a kirádulókat. A kisvasút szobi végállomása közvetlenül a nagyvasút állomása mellett található. Az Öregdamásdi patak völgyében kanyargó sínpár érinti a Mária-kút szépen felújított forrását, a nosztrai zarándokok régi pihenőhelyét, majd felér a Márianosztra medencéjét övező hegycsúcsokra pompás kilátást nyújtó - remélhetőleg ideiglenes - végállomásra.

*forrás: www.vendegvaro.hu


Vissza

Főoldal >> Fotók >> Túraleírások >> Webáruház >> Körlevelek >> Verseim >> Dalok >> Iskola >> Elérhetőségeim >> Vendégkönyv