#5870 Név: Kis Gábor 2024.02.22 20:15:58

Zellerkrémleves

A zeller meglehetősen mostohán kezelt zöldségünk, karakteres íze miatt kevés ételben kap helyet, pedig nagyon egészséges, és egy kis csellel jól megszelídíthető. Ha például krémlevesnek készítjük, és egy kis almával megbolondítjuk, különlegesen pikáns, melengető fogást kapunk - fillérekből.

Hozzávalók:

  • Zellerkrémleves1 közepes fej zeller
  • 2 szál szárzeller
  • 1 alma
  • 1 közepes krumpli
  • 1 dl tejszín vagy kókuszkrém
  • 1 evőkanál méz
  • pici citromlé
  • 1 evőkanál vaj vagy kókuszzsír
  • 1,2 liter alaplé
  • só, bors
  • maréknyi mogyoró a tálaláshoz

Elkészítés:

A zöldségeket és az almát megtisztítjuk, felaprítjuk. A vajat egy lábasba tesszük, megolvasztjuk, rádobjuk a zellert, és kevergetve 3-4 perc alatt kicsit megkaramellizáljuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és az almát, átkeverjük, felöntjük az alaplével, és forrástól számítva 10-15 perc alatt puhulásig főzzük a zöldségeket közepes tűzön.

A tűzről levéve botmixerrel krémesre mixeljük, felöntjük a tejszínnel vagy a kókuszkrémmel, megkóstoljuk, kis mézzel, citromlével, sóval és borssal ízesítjük.

Pirított mogyoróval és frissen őrült borssal meghintve tálaljuk.

(coocta)