#3578 Név: Kis Gábor 2014.01.01 20:33:31

hozzávalók 2 főre

  • 30 dkg halfilé (mélyhűtött)

  • 1 kisebb fej zeller

  • 2 paradicsom

  • 1 kis fej vöröshagyma

  •  2 gerezd fokhagyma

  •  2 közepes krumpli

  • 1 dl olívaolaj

  • 1 dl tej

  • 1 tk őrölt rozmaring

  • frissen őrölt bors

  •  frissen vágott petrezselyemzöld 

elkészítés

  1. Az olajat tűzálló tálba öntjük, ráfektetjük a halszeleteket.

  2. Rászórjuk az apróra vágott hagymát és rákarikázzuk a paradicsomot.

  3. Majd a vékony szeletekre vágott zellerrel és végül a vékony szeletekre vágott krumplival borítjuk.

  4. A tejbe keverjük a sót, a borsot, a rozmaringot és ráöntjük a lefedett halra.

  5. Először fedővel vagy alufólival takarva pároljuk.

  6. A fedőt levéve, rászórjuk a petrezselymet és pirosra sütjük.

 

 

Alufóliában sült hal

Hozzávalók: fejenként 1 db halfilé (mélyhűtött tengeri hal, afrikai harcsa stb.), olívaolaj, fokhagyma, só, citrom, gomba, paradicsom, fűszerek ízlés szerint (oregánó, bors, rozmaring, kakukkfű stb.)

Ha mélyhűtött halat használunk előbb olvasszuk fel. A sütőt melegítsük be 200 °C-ra. Egy mozsárban törjük meg a fűszereket és a sót. Keverjünk bele apróra vágott fokhagymát és filénként egy-egy evőkanál olajat. Tépjünk le az alufóliából háromszor olyan széles darabot mint a halszelet. Kenjük meg a fűszeres olajjal kicsit majd helyezzük rá a halfilét és azt már alaposan olajozzuk meg.

Tegyük rá a paradicsom és a gomba szeleteket, majd azokra is kenjünk egy kis fűszeres olajat. Fogjuk össze az alufólia széleit és kétszer-háromszor hajtsuk vissza. Helyezzük be az előremelegített sütőbe 15-20 percre. Ha pirulva szeretnénk a halat akkor az utolsó 5 percre óvatosan nyissuk fel a csomagolást.

 

Hozzávalók:
halfilé
tejföl
fokhagyma, vagy fokhagymakrém (esetleg fokhagymasó)
petrezselyemzöld
húsleveskocka
gomba
só, fehérbors, lestyán, bazsalikom
hagyma
zsiradék

Elkészítés:
A halfiléket besózzuk, bekenjük fokhagymakrémmel (vagy fűszerezzük fokhagymasóval, természetesen ebben az esetben nem kell külön sózni), és elhelyezzük egy tepsiben, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd kevés olajat öntünk alá. A hagymát felszeleteljük, és olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, fehérborsot, sót, lestyánt, és a bazsalikomot (ízlés szerint). Öntünk rá kevés vizet, és beledobjuk a húsleveskockát, összeforraljuk, majd beletesszük a tejfölt. Miután így is összeforraltuk, ráöntjük a tepsiben elhelyezett halszeletekre. Sütőbe tesszük, és készre sütjük.
 

Sült hal gombás mártásban recept

 

 

hozzávalók 4 főre

elkészítés

  1. A halat 4 ek olajon megsütjük, a borral meglocsoljuk, a babérlevelet mellédobjuk és pár perc alatt puhára pároljuk. Végén sózzuk.

  2. Akkora tűzálló tálba tesszük, ahol egymás mellett elférnek. A levet pár percig még forraljuk (kb míg a fele el nem fő) és a halakra öntjük.

  3. Az olívabogyót és a hagymát  felkockázzuk.

  4. A hagymát egy kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olívabogyót, a  felaprított szárított paradicsomot és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Tűzről lehúzzuk.

  5. Ezt az olívás keveréket a halszeletekre halmozzuk. Szárazon felhevített serpenyőben pirított fenyőmaggal megszórjuk.

  6. 180 fokra (légkeveréses 165) előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

 

1 kg tengeri halfilé

  • 4-6 gerezd fokhagyma

  • 3-4 dl tej

  • 2 ek Rama

  • flekken fűszerkeverék

  • bors

Körethez:

elkészítés

  1. A halfilét kiolvasztjuk szobahőmérsékleten.

  2. A fokhagymát lereszeljük, rászórjuk a kiolvasztott halszeletekre. Annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. Hűtőbe rakjuk.

  3. 5-6 óra elteltével kiszedjük a halat a pácléből, és jól lecsorgatjuk.

  4. Fűszerezzük a halszeletek mindkét felét flekken fűszerrel. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk -a sóval óvatosan, a fűszer is sós!

  5. Teflonos serpenyőben felhevítjük a margarint.

  6. A szeleteket belerakjuk, és mindkét oldalát "kérgesre" sütjük, kb 3-4 perc. (Fordításnál legyünk óvatosak, nehogy szétessen a hal.)

  7. A krumplit alaposan mossuk meg (csak mossuk, ne hámozzuk). Vágjuk négyfelé, ne túl vékonyra.

  8. A sűrített paradicsomot összekeverjük olajjal, borssal, beleforgatjuk a masszába a krumplit.

  9. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és erre rakjuk. Megszórjuk olajjal, és megsütjük .

  10. Ha kész, utána sózzuk.