hozzávalók 2 főre
elkészítés
-
Az olajat tűzálló tálba öntjük, ráfektetjük a halszeleteket.
-
Rászórjuk az apróra vágott hagymát és rákarikázzuk a paradicsomot.
-
Majd a vékony szeletekre vágott zellerrel és végül a vékony szeletekre vágott krumplival borítjuk.
-
A tejbe keverjük a sót, a borsot, a rozmaringot és ráöntjük a lefedett halra.
-
Először fedővel vagy alufólival takarva pároljuk.
-
A fedőt levéve, rászórjuk a petrezselymet és pirosra sütjük.
Alufóliában sült hal
Hozzávalók: fejenként 1 db halfilé (mélyhűtött tengeri hal, afrikai harcsa stb.), olívaolaj, fokhagyma, só, citrom, gomba, paradicsom, fűszerek ízlés szerint (oregánó, bors, rozmaring, kakukkfű stb.)
Ha mélyhűtött halat használunk előbb olvasszuk fel. A sütőt melegítsük be 200 °C-ra. Egy mozsárban törjük meg a fűszereket és a sót. Keverjünk bele apróra vágott fokhagymát és filénként egy-egy evőkanál olajat. Tépjünk le az alufóliából háromszor olyan széles darabot mint a halszelet. Kenjük meg a fűszeres olajjal kicsit majd helyezzük rá a halfilét és azt már alaposan olajozzuk meg.
Tegyük rá a paradicsom és a gomba szeleteket, majd azokra is kenjünk egy kis fűszeres olajat. Fogjuk össze az alufólia széleit és kétszer-háromszor hajtsuk vissza. Helyezzük be az előremelegített sütőbe 15-20 percre. Ha pirulva szeretnénk a halat akkor az utolsó 5 percre óvatosan nyissuk fel a csomagolást.
Hozzávalók:
halfilé
tejföl
fokhagyma, vagy fokhagymakrém (esetleg fokhagymasó)
petrezselyemzöld
húsleveskocka
gomba
só, fehérbors, lestyán, bazsalikom
hagyma
zsiradék
Elkészítés:
A halfiléket besózzuk, bekenjük fokhagymakrémmel (vagy fűszerezzük fokhagymasóval, természetesen ebben az esetben nem kell külön sózni), és elhelyezzük egy tepsiben, megszórjuk petrezselyemzölddel, majd kevés olajat öntünk alá. A hagymát felszeleteljük, és olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, fehérborsot, sót, lestyánt, és a bazsalikomot (ízlés szerint). Öntünk rá kevés vizet, és beledobjuk a húsleveskockát, összeforraljuk, majd beletesszük a tejfölt. Miután így is összeforraltuk, ráöntjük a tepsiben elhelyezett halszeletekre. Sütőbe tesszük, és készre sütjük.
Sült hal gombás mártásban recept
hozzávalók 4 főre
elkészítés
-
A halat 4 ek olajon megsütjük, a borral meglocsoljuk, a babérlevelet mellédobjuk és pár perc alatt puhára pároljuk. Végén sózzuk.
-
Akkora tűzálló tálba tesszük, ahol egymás mellett elférnek. A levet pár percig még forraljuk (kb míg a fele el nem fő) és a halakra öntjük.
-
Az olívabogyót és a hagymát felkockázzuk.
-
A hagymát egy kevés olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az olívabogyót, a felaprított szárított paradicsomot és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk. Tűzről lehúzzuk.
-
Ezt az olívás keveréket a halszeletekre halmozzuk. Szárazon felhevített serpenyőben pirított fenyőmaggal megszórjuk.
-
180 fokra (légkeveréses 165) előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
1 kg tengeri halfilé
-
4-6 gerezd fokhagyma
-
3-4 dl tej
-
2 ek Rama
-
flekken fűszerkeverék
-
só
-
bors
Körethez:
elkészítés
-
A halfilét kiolvasztjuk szobahőmérsékleten.
-
A fokhagymát lereszeljük, rászórjuk a kiolvasztott halszeletekre. Annyi tejet öntünk rá, hogy ellepje. Hűtőbe rakjuk.
-
5-6 óra elteltével kiszedjük a halat a pácléből, és jól lecsorgatjuk.
-
Fűszerezzük a halszeletek mindkét felét flekken fűszerrel. Ízlés szerint borsozzuk, sózzuk -a sóval óvatosan, a fűszer is sós!
-
Teflonos serpenyőben felhevítjük a margarint.
-
A szeleteket belerakjuk, és mindkét oldalát "kérgesre" sütjük, kb 3-4 perc. (Fordításnál legyünk óvatosak, nehogy szétessen a hal.)
-
A krumplit alaposan mossuk meg (csak mossuk, ne hámozzuk). Vágjuk négyfelé, ne túl vékonyra.
-
A sűrített paradicsomot összekeverjük olajjal, borssal, beleforgatjuk a masszába a krumplit.
-
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és erre rakjuk. Megszórjuk olajjal, és megsütjük .
-
Ha kész, utána sózzuk.
|