#3553 Név: Kis Gábor 2013.12.24 13:05:22

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Céklakrémleves

 

Elkészítési idő: 60 perc

 

Hozzávalók (4 fő részére):

-     3 ek vaj

-     1 hagyma, finomra vágva

-     1 répa, közepes kockákra vágva

-     1 krumpli,  közepes kockákra vágva

-     2 babérlevél

-     1 l alaplé

-     1 /2 kg cékla, fóliában elősütve,  közepes kockákra vágva

-     1 dl tejföl

-     kevés olívaolaj, díszítéshez 

 

Elkészítés:

 

Olvassuk fel a vajat egy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, sárgarépát, és kevergetve pirítsuk őket 3 percig. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, és kevergessük további 5 percig. Adjuk hozzá a babérlevelet, alaplevet és 250 ml vizet. Vegyük feljebb a lángot, forraljuk fel a levest, és főzzük további 5 percig. Adjuk hozzá az elősütött (vagy konzerv) céklát, és forraljuk további 3 percig.

 

Hagyjuk a levest kicsit hűlni, vegyük ki belőle a babérlevelet. Rúdmixer segítségével pürésítsük a levest. Szűrőn szűrjük át, hogy igazán selymes legyen. Fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint, tejföllel tálaljuk.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

 

Karamellizált hagymás és sajtos quiche

 

Elkészítési idő: 50 perc

 

Hozzávalók (4 fő részére):

-   1 cs leveles tészta

-   2 ek olívaolaj

-   3 nagy fej lilahagyma, szeletben  

-   1-2 ek barnacukor

-   só, bors ízlés szerint

-   1-2 ek balzsamecet

-   1 dl tej

-   1 dl sűrű tejszín

-   3 tojás

-   ½ tk örőlt szerecsendió

-   10-15 dkg Gruyère és cheddar sajt, reszelve

 

Elkészítés:

Nyújtsuk ki, majd süssük elő a tésztát  a formában.

 

Olvasszunk vajat egy nagy lábasban, majd a megtisztított, felkarikázott hagymát adjuk hozzá, sózzuk. Kb. 20 percig, folyamatosan kevergetve dinszteljük, míg karamellszínűre megbarnul. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön addig kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Ha karamellizálódott, akkor adjuk hozzá a balzsamecetet, majd kevergetés mellett pároljuk további 5 percig, fedő nélkül.

 

A sajt felét rakjuk a torta aljára, majd jöjjön a hagymalekvár, majd jön a sajt másik fele. Egy kis edényben keverjük össze tejet, tejszínt, tojást. Fűszerezzük: só, bors, kevés szerecsendió. Öntsük rá a sajtra. 180 fokon süssük még szép barna lesz a teteje.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Sütőtökös chilis pulyka ragu

 

Elkészítési idő: 35 perc

 

Hozzávalók (4 személyre):

-        1 ek olaj

-        1 fej nagyobb hagyma, apróra felkockázva

-        1-1 zöld és sárga kaliforniai paprika, apróra vágva

-        2 gerezd zúzott fokhagyma

-        60 dkg darált pulyka

-        1 konzerv paradicsom, felkockázva

-        20-30 dkg sütőtök püré (elősütve)

-        1,5 ek chili por

-        1,5 tk őrölt fekete bors

-        10 dkg reszelt cheddar sajt

-        1 dl tejföl

-        só

 

Elkészítés:

A sütőtököt kockázzuk fel és 180 C fokos sütőben süssük puhára. Amikor kihűlt hámozzuk meg és botmixerrel pürésítsük.

Egy nagy edényben melegítsük fel az olajat, majd közepes lángon pároljuk rajta a hagymát, majd fokhagymát, a zöld és a sárga paprikát, amíg puhák nem lesznek kb. 10 perc.

Keverjük bele a darált pulykát és pirítsuk le jól. További kb. 10 perc.

Ezután adjuk hozzá a paradicsomot és a sütőtök pürét. További kb. 10 percig rotyogtassuk.

Ízesítsük sóval borssal és chilivel. Vegyük kisebbre a lángot, fedjük le és pároljuk 5-10 percig. Tálaljuk reszelt cheddar sajttal és tejföllel.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Fényezett pulykamell sült zöldségekkel

 

Elkészítési idő: 60-90 perc
 

Hozzávalók (4 fő részére):

Hús:

-        3/4 kg pulykamell filé

-        olaj

-        só, bors

Máz:

-        2 gerezd zúzott fokhagyma

-        1-2 ek vaj

-        1,5-2 dl narancslé

-        2 ek édes narancslekvár

-        2 ek barnacukor

-        1 ek szójaszósz

-        2 ek frissen reszelt gyömbér (vagy 1 ek szárított)

Sült zöldségek:

-        ½ -1 kg az alábbiakból: cukkíni, padlizsán, sárgarépa, póréhagyma, kaliforniai paprika

-        só, bors, Provence-i fűszerkeverék (vagy: tárkony, rozmaring, bazsalikom, oregáno)

-       olívaolaj

 

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sózzuk, borsozzuk, olajozzuk, majd  enyhén süssük elő a pulykamellet serpenyőben vagy az előmelegített sütőben.

Amíg sül, készítsük elő a mázt:

Keverjük össze egy lábosban az összes hozzávalót, forraljuk alaposan össze (folyamatos kevergetés mellett), majd ha kész, kenegessük be vele a pulykamellet.

Eleinte 10 perecenként, majd 5 -10 percenként ecseteljük át a húst. Addig ismételgessük, míg puhára sül. 

Sült zöldségek: mossuk, hámozzuk, majd szeleteljük fel a zöldségeket. Ízesítsük sóval, olívaolajjal,  Provence-i fűszerkeverékkel. Forró grillsütőn / sütőben süssük őket készre.

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Hagymalekvár

 

Elkészítési idő: kb. 30 perc

 

Hozzávalók (4 fő részére):

-        15 g vaj

-        4 közepes hagyma (lila és vörös vegyesen)

-        65 g barnacukor

-        60 ml balzsamecet (+)

-        ½ rk frissen aprított rozmaring

-         ízlés szerint só

 

Elkészítés:

Olvasszunk vajat egy nagy lábasban, majd a megtisztított, felkarikázott hagymát adjuk hozzá, sózzuk. Kb. 20 percig, folyamatosan kevergetve dinszteljük, míg karamellszínűre megbarnul. Ekkor adjuk hozzá a cukrot, és lassú tűzön addig kevergessük, míg a cukor el nem olvad. Ha karamellizálódott, akkor adjuk hozzá a balzsamecetet, majd kevergetés mellett pároljuk további 5 percig, fedő nélkül. Ha már ’lekvárosodott’, akkor keverjük bele a friss rozmaringot.

 

 

= = = = = = = = = = = = = = = = = =

 

Citromtorta pohárban breton keksszel

 

Elkészítési idő: 40 perc + 20 perc hűtés

 

Hozzávalók (4 fő részére):

-       6 szelet vajas omlós keksz – készen vagy lenti recept alapján

-       3 tojás (2 egész + 1 sárgája)

-       100 g kristálycukor

-       kb. 2-3 citrom leve és lereszelve a héja is

-       2 tojásfehérje

-       2 ek porcukor

-       75 g szobahőmérsékletű vaj

 

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjünk el 2 egész tojást és 1 tojássárgáját, majd adjuk hozzá a citromhéjat, és a citromlében elkevert kristálycukrot. Készítsünk vízfürdőt és így folyamatos keverés mellett főzzük kb. 10-15 percig, amíg krémes állagú lesz. Ekkor vegyük le a tűzről, tegyük bele a vajat és keverjük homogén állagúra, hagyjuk kihűlni.

Verjük fel a tojásfehérjéket habosra, miközben  a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá.

A kekszeket törjük rusztikus darabokra és 4 pohárba osszuk el. Öntsük rá a kihűlt citromkrémet, majd a cukros fehérjét kanalazzuk a tetejére.

Ha van grillező pisztolyunk, akkor megpiríthatjuk a hab tetejét. 

 

Breton keksz

Hozzávalók (4 fő részére):
- 125 g vaj
- 2 g só
- 250 g liszt
- 10 g sütőpor
Ezeket keverjük össze kézzel homogénre.
- 3 tojássárgája
- 1 vanília rúd kikapart belseje
- 100 g kristálycukor
A tojássárgáját a cukorral és a vanília rúddal elektromos keverővel jól felverjük.

Elkészítés:
A két keveréket összegyúrjuk (ragadós tésztát kapunk) és folpackba csomagolva kb. 20 percre hűtőbe tesszük. Ezután egy tepsibe sütőpapíron kinyújtjuk (mivel ragadós, kézzel nyomkodjuk le kb. 1cm-re) és 180 C fokon előmelegített sütőben süssük arany barnára (kb. 20 perc).