Mégis ''csodaital'' a kávé - 11:47
Régóta vita az orvosok körében, hogy egészséges vagy
egészségtelen-e a kávé, illetve mennyi az egészséget nem
károsító, napi megengedett mennyiség. Német kutatók most
egyértelműen amellett tették le a garast, hogy
"csodaitalról" van szó.
A kávé növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet,
csökkenti a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a máj- és a
méhrák kockázatát, enyhíti a fejfájást, az asztmások számára
pedig megkönnyíti a lélegzést - világítottak rá.
A kávé az egyik legkedveltebb ital több mint ezer éve.
Élénkítő, a koncentrációt növelő hatásából naponta szerte a
világon százmilliók profitálnak, egy német állampolgár
évente átlagosan 150 liter kávét iszik meg.
Pedig - mint arra a Die Welt című napilap tudományos
rovatában emlékeztetett - sokáig az volt a meggyőződés, hogy
a kávé egészségtelen. A monda szerint ennek egyik legfőbb
szószólója III. Gusztáv svéd király volt, aki 1771 és 1792
között volt trónon. A király meg volt győződve arról, hogy a
kávé mérgező. Ennek alátámasztására pedig két halálra ítélt
fogollyal sajátos kísérletet rendelt el. Az egyiknek naponta
kávét kellett innia, míg a másik teát kapott.
Mindezzel III. Gusztáv azt akarta bizonyítani, hogy a kávé
jóval gyorsabban öl, mint a tea. A várható eredményt nap
mint nap két orvosnak kellett dokumentálnia. A krónika
szerint azonban az orvosok az évek során elhunytak, a két
halálra ítélt még a királyt is túlélte, míg végül közülük
elsőként - 83 éves korában - a "teázó" halt meg. Hogy a
kávéra ítélt még meddig élt, az nem ismert.
A bajorországi Ismaning Táplálkozástudományi Intézetének
legújabb kutatásai azonban egyértelműen bizonyították a
néhai svéd király - és követői - nézeteinek helytelenségét.
A vizsgálatok egyebek között arra derítettek fényt, hogy a
kávé fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a
cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az adatok szerint
aki naponta három-négy csésze kávét iszik, annál az említett
kockázat 25 százalékkal kisebb. Ez a hatás akkor is fennáll,
ha koffeinmentes kávéról van szó.
Hasonló tanulmányok természetesen már korábban is napvilágot
láttak - írta a Die Welt, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a
németek legkedveltebb itala csökkenti az Alzheimer- és a
Parkinson-kór, valamint egyes tumorok kialakulásának kockázatát.
Az asztmások számára pedig jelentős mértékben könnyebbé
teszi a lélegzést. Az újság szerint ez utóbbi például régóta
ismert Skóciában, ahol az asztmásokat már 1859 óta
koffeinnel gyógyítják. Az ismaingi kutatások most arra
világítottak rá, hogy a napi legkevesebb három kávé 30
százalékkal csökkentheti az asztma kockázatát.
A szakértők szerint nem igaz az sem, hogy a kávénak vízhajtó
hatása lenne. Ezért mítosz az is, hogy az eszpresszókávé
mellé rendszerint felkínált kispohár vizet a vízhajtó hatás
ellensúlyozására adják. A víznek azonban egy jótékony hatása
mégiscsak van, mégpedig az, hogy "szabaddá teszi" az
ízlelőbimbókat, ezáltal fokozza a kávé élvezetét.
Mindennek nyomán a német kutatók úgy foglaltak állást, hogy
az egészséges ember számára a kávé semmifajta rizikót nem
jelent. Nézetük szerint a kávét élvezni kell, és attól az
egészségre nézve sokkal inkább pozitív, mint negatív
hatásokat kell várni. Egyedül a terhes nőknek, a magas
vérnyomásban szenvedőknek, továbbá az érzékeny gyomrúaknak
kell a kávéfogyasztás terén némileg tartózkodóbbnak lenniük.
|