#3306 | Név: Kis Gábor | 2013.09.30 18:00:50 |
---|---|---|
Ratatouille – Francia lecsó
Eredet: francia
Elkészítési idő: 20 perc Hozzávalók (4 fő részére): - 20 dkg kockára vágott padlizsán - 20 dkg kockára vágott cukkíni - 20 dkg kockára vágott piros színű paprika - 20 dkg kockára vágott hámozott paradicsom (dobozos is jó) - 1 fej kockára vágott vöröshagyma - só - bors - fokhagyma, ízlés szerint - 1 csokor majoránna (lehet szárított is, abból kb. 1 teáskanál kell) - 1 csokor kakukkfű (lehet szárított is, abból kb. 1 teáskanál kell) - 1 csokor petrezselyem - 1 szál friss rozmaring - olívaolaj
Elkészítés: A hagymát kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd a zöldségeket egymás után hozzáadva, megpirítjuk azokat. Hozzátesszük a paradicsomot, majd az aromátokat, jól felforraljuk, ha kell, utóízesítjük. Ajánlható: melegen önállóan vagy köretként sültekhez, hidegen, pedig friss petrezselyemmel megszórva, és olívaolajjal salátaként grillezett húsokhoz.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Boeuf Bourgignon/ Burgundi marharaguEredet: Franciaország
Elkészítési idő: 60-90 perc
Hozzávalók (4 fő részére): - sovány, pörköltnek való marhahús - 25 dkg csíkokra vágott hagyma - 2 sárgarépa - 1 /2 zeller - 1 nagyobb póréhagyma - 3- burgundi vörösbor - 4 evőkanálnyi olívaolaj - só - bors - babérlevél - kakukkfű - csipetnyi cukor - 1 csokor petrezselyem - konyak
Elkészítés: A húst falatnyi kockákra vágjuk. Magas falú serpenyőben olajat hevítünk, megpirítjuk rajta a húst, hozzáadjuk a csíkokra vágott hagymát, a feldarabolt zöldségeket, a fűszereket, sót, borsot, cukrot, a vörösbort és egy órán át fedő alatt pároljuk. A fedőt levéve még egy fél órán keresztül tovább pároljuk. Ráöntjük a konyakot, esetleg utóízesítjük, kivesszük a babérleveleket. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. Ajánlott körete: párolt rizs.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Quiche zöldségekkel és kecskesajttal
Eredet: francia
Elkészítési idő: 45 perc Hozzávalók (20as quiche formához): - 10 dkg liszt - 5 dkg vaj - 1 tojás sárgája - 1 evőkanál tejföl
- pici só - 1 tojás - 5 dkg krémsajt - főzőtejszín - 10-15 dkg kecskesajt - bors - szerecsendió - 10-20 dkg vegyes zöldség (pl. cukkini, répa, gomba, póréhagyma) - 1 fokhagyma - olívaolaj
Elkészítés: A lisztből és a vajból, egy tojássárgájával, tejföllel és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük. ( Ha nem szeretnénk magunk linzertésztát készíteni, használhatunk fagyasztott leveles tésztát is. Ekkor használat előtt hagyjuk felengedni, és jól nyújtsuk ki. Különbség, hogy azt viszont nem feltétlenül kell elősütni, mielőtt ráöntenénk a tölteléket) A sajtokat, tojást és a tejszínt összedolgozzuk, fűszerezhetjük csipetnyi szerecsendióval és kevés borssal. A tésztát pités tálba nyomkodjuk és megszurkáljuk, majd 200 Celsiusra előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Amíg a tészta elősül, a zöldségeket megfuttatjuk kevés olivaolajon – kb. félpuhára. Beletöltjük a sajtos krémet, majd a zöldségeket, 190 fokon kb. fél óra alatt aranybarnára sütjük.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Francia póré és burgonyakrémleves “potage”
Eredet: francia
Elkészítési idő: kb. 20-30 perc
Hozzávalók (4 fő részére): - 1 ek vaj - 1 nagy poréhagyma - burgonya - 1,5 tejszín - kevés zöldségalaplé - só - bors
A burgonyát megtisztítjuk, majd kis kockákra vágjuk. Forró, sós vízben félpuhára főzzük. A hagymát alaposan átmossuk majd karikákra vágjuk. Vajon üvegesre pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a burgonyát is, egy pillanat alatt átforgatjuk a krumplikockákat is a forró zsiradékban. Fogjuk a turmixgépet, és elkezdjük a zöldségeket pépesíteni. Alaplével és/vagy tejszínnel felöntjük és lassan összeforraljuk. (Alaplével többet, tejszínnel kevesebbet forrjon!) Sózzuk, borsozzuk. Opcionális: sajtot, kecske sajtot, vagy parmezánt reszelünk a tetejére.
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Tarte Tatin / Almás vajas tortaEredet: Franciaország
Elkészítési idő: 90 perc
Hozzávalók (24-es formához): Tészta: - 20 dkg liszt - 10 dkg félkemény vaj (v. margarin) - 2-3 evőkanál cukor - 2 db tojássárgája - 1-2 evőkanál hideg víz - (ha szükséges: kevés tejföl) Töltelék: - 7-8 db alma (annyi hogy meghámozva, szeletekre vágva jól kitöltse a formát) - 1 /4 citrom - 11 dkg cukor - 3+3 dkg vaj
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, 8-12 cikkre vágjuk. A sütőt fokra előmelegítjük. Először elkészítjük a tésztát: gyors mozdulatokkal összekeverjük a lisztet, cukrot, vajat, amíg egy morzsalékos tésztát nem kapunk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és kemény, egynemű tésztává gyúrjuk. Ha nagyon morzsás, mehet hozzá 1-2 evőkanál víz/tejföl. A tésztát fóliába csomagoljuk és ½-1 órára a fagyasztóba tesszük, vagy hosszabb időre a hűtőbe. Elkészítjük a tölteléket: az almákat egy nagy tálba szeleteljük, megöntözzük a citrom levével és gyengéden összerázogatjuk. A cukor nagy részét egy vastag falú (sütőbe tehető) serpenyőbe szórjuk, és közepes hőmérsékleten hevíteni kezdjük. 1-2 perccel később rádobjuk a vajat is, de ügyeljünk rá, hogy a cukor ne égjen meg! (Ebben az edényben sül majd a torta is!) Folyamatosan keverjük. Karamellizáljuk a cukrot, de csak annyira, hogy halványbarna legyen. Ha elkészült, beleforgatjuk az almákat is. Az egészet kb. 8 percre a sütőbe toljuk, vagy kis lángon tovább „főzzük- dinszteljük”, hogy a karamelldarabok szétolvadjanak. Mikor az almák puhulni kezdenek, és eresztenek egy kis nedvességet, kivesszük a sütőből és rászórjuk a maradék cukrot. Rámorzsoljuk a maradék vajat is. Közben kivesszük a tésztát a fagyasztóból, és lisztezett felületen kinyújtjuk. Akkorára, hogy befedhessük vele az almákat, azaz a sütőforma méreténél kicsit nagyobbra. Csak az oldalaknál toljuk le a tésztát, ne nyomkodjuk rá az almákra. A forró sütőbe visszatoljuk az edényt, és addig sütjük, míg a tészta aranybarna lesz. (Kb. 20-30 perc) Miután kivettük a sütőből, pihentetjük legalább 5 percig. Ezután egy nagyobb hőálló tálat/tányért a sütőformára helyezünk, majd nagyon óvatosan kifordítjuk a süteményt. (Így tálaláskor az alma lesz felül, a tészta pedig alul!)
= = = = = = = = = = = = = = = = = =
Cointreau mousseEredet: francia Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók: - tejszínhab (cukrász-pl. növényi tejszín nagyon jó, de lehet háztartási tejszín is) - 1 shot (4ml) Cointreau - porcukor - 3 narancs
Elkészítés:
Tejszínt felverjük habbá. Háztartási robotgéppel, vagy habszifonnal, attól függően, milyen tejszínünk van. (Ha növényi tejszínt használunk, azt keményebbre tudjuk felverni, és tovább marad stabil. Ezt robotgéppel keverjük ki. FONTOS, hogy használat előtt hűtsük le!) Ahogy „épül” a hab, narancslét, porcukrot, cointreau-t adunk hozzá – lassan.
|