Nem minden sör, ami habzik?
Módosult a magyar sörtörvény. Jönnek a sörkeverékek, a sörmixek és a sörtartalmú italok.
Nevükben is meg kell különböztetni mostantól a söröket és azokat a sörtartalmú italokat, amelyekhez az érlelést és a szűrést követően olyan anyagokat is hozzáadnak, amelyek megváltoztatják az ital eredeti ízét, színét, illatát, jellegét.
A "sör" kifejezést csak akkor tartalmazhatja az így előállított italok neve, ha a gyártó egyértelműen jelzi a csomagoláson, hogy a sör csak az egyik alkotóeleme a készítménynek.
A változtatás oka az, hogy egyre divatosabbak azok a sör jellegű italok, amelyek nem sorolhatók be a Magyar Élelmiszerkönyv által szabályozott "sör" termékcsoportba. Ezentúl nem csak a sör, a sörkeverék, a sörmix és a sörtartalmú ital kategória létezik, de a "megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre" vonatkozó irányelv is belekerült a dokumentumba.
A különleges, kiemelkedő minőségű sörökre vonatkozó szabályozás az egyéb termékekre vonatkozó előírásokhoz képest jelentősen korlátozza a felhasználható adalékanyagok számát, előírja a minimális eredeti extrakt és alkohol tartalmat, de még azt is, milyen csomagolásban lehet forgalomba hozni a prémium kategóriás italokat.
Mi a sör a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint?
A sör malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Lehet hagyományos, vagy ízesített.
Megkülönböztetünk világos, félbarna, vörös és barna söröket, amelyek EBC-színszám értékét a termék adatlapján kell rögzíteni. (EBC-színszám: az European Brewery Convention Bizottsága által elfogadott színskála.)
Alkoholtartalma szerint megkülönböztetünk alkoholmentes sört (legfeljebb 0,50% (V/V), alkoholszegény sört (0,51-1,50% (V/V), kis alkoholtartalmú sört (1,51-2,80% (V/V), sört (2,81-8,0% (V/V) és nagy alkoholtartalmú sört (8,0% (V/V) fölött).
A különleges minőségű sörök olyan, más söröktől megkülönböztethető, különleges tulajdonságokkal rendelkező termékek, amelyek a fogyasztók számára előállítási módjuk, összetételük, érzékszervi és egyéb tulajdonságaik miatt további hozzáadott értéket jelentenek. A különleges minőségű sörökre jellemző, hogy kizárólag természetes anyagokat tartalmazhatnak.
Különleges minőségű sörökhöz pótanyagok és adalékanyagok nem használhatók. A különleges minőségű söröket nem lehet dobozban forgalmazni.
|