Íme a cikk, amit egy barátunktól kaptam néhány nappal ezelőtt:
> "Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a
> csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú
> sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem emlékszem már pontosan
> mennyi időre állította be az órát, de arra igen, hogy azt mondta fel
> akarta forralni a vizet. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a
> csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz
> nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész
> tartalma az arcába csapódott.
> A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig a vízben
> felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett
> hólyagokkal, arcát első és másod fokú égési sebek borítják, nagy a
> maradandó sebhelyek valószínűsége. Bal szemén akár a látása is
> sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy
> ez, sajnos, elég gyakori eset és figyelmeztetett, hogy soha ne
> melegítsünk csak vizet a mikróban. Ha vizet szeretnénk melegíteni,
> valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb, ami a
> keletkező energiát elvezeti. Sokkal biztonságosabb azonban a vizet
> vízforralóban melegíteni."
>
>
> A General Electric válasza:
>
> "Köszönjük a megkeresést. Örömmel állok rendelkezésükre. Az önökhöz
> beérkezett e-mail tartalma megfelel a valóságnak. Mikrózott vízben és
> egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont
> elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és nem
> keletkeznek buborékok. A túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a
> csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert
> helyezünk bele. Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az esetleges
> sérüléseket, soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két
> percnél hosszabb ideig.
> Melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni
> és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi
> mást."
>
> Egy technika tanár a következő magyarázatot fűzte az esethez:
>
> "Köszönöm a mikrohullámú sütővel kapcsolatos figyelmeztetést. Nem az
> első eset, amellyel találkozom. Az oka egy túlhevítésként ismert
> jelenség. Vízmelegítés közben bármikor előfordulhat, különösen akkor,
> ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis
> mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik,
> hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok
> keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta
> kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését
> elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a
> folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját
> forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét
> megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a
> buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot."
>
> Köszönöm a figyelmeteket!