#1274 Név: Kis Gábor 2012.04.02 18:32:32

SZEZÁMMAG


A halhatatlanság magja
A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások
Indiából származtatják, s a hindu mitológia szerint a Yama
istenség által megáldott mag Keleten a halhatatlanság
szimbólumává vált.

Nem véletlenül: a szezámmagot a magok királyának is szokták
nevezni, hiszen a legtöbbet tartalmazza bizonyos ásványi
anyagok közül.

Súlyarányosan hétszer több kálcium található benne, mint a
tehéntejben,
E-, B1-, B2-, D-vitamin-, foszforsav-, lecitin-, szezamin-
és telítetlen zsírsav-tartalma pedig igazi jótéteményt
jelent szervezetünk számára.

A Tajvani Egyetem kutatói egy kísérlet során be is
bizonyították jótékony és hamar jelentkező hatásait:
5 héten át 24 egészséges személy 50 gramm szezámmag port
fogyasztott, amelynek
eredménye egyértelmű és jelentős volt: a teljes
koleszterinérték, a rossz-koleszterinértékcsökkent,

  javult a jó-rossz koleszterin aránya,

  megnőtt a vérben az antioxidánsok szintje,
                                           valamint az
emésztőrendszerben ösztrogénszerű anyagok keletkeztek.

Pozitív élettani hatásai:
. erősíti az idegszöveteket és a szívizmot
. fáradtság, álmatlanság ellen kiváló
. gyógyítja a máj és az epehólyag betegségeit, a kisebb
epeköveket kihajtja
. a melanoma növekedését a szezámolaj gátolja leghatásosabban
. segíti az emésztést
. megvédi a vérereket a koleszterin-lerakódástól
. csökkenti a koleszterinszintet
. fiatalító, sejtmegújító hatású
. béltakarító, salaktalanító
. emésztésserkentő, anyagcsere-javító
. erősíti a csontokat, jó hatással van a fogakra és a hajra

Hogyan fogyasszuk?
A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi,
melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal,
joghurtokkal, panírba keverheted, megszórhatod vele a kész
főtt ételeket.

A dióra allergiásak csak csínján fogyasszák!

Az egészség krémje.
Keleten a szezámmag az egyik legfontosabb energiaforrásnak
számít, s önmagában is teljes érték, napi eledelként
fogyasztják.
Íme néhány rendkívül egészséges és ízletes recept!

Natúr szezámkrém:
Hozzávalók: 1 csomag szezámmag, só, víz.
Elkészítés: A szezámmagot szárazon világosra pirítjuk
(ügyeljünk arra, nehogy megégjen, mert keserű lesz!).
Kávédarálón megőröljük.
Ízlés szerint kevés sót, vizet adunk hozzá és krémes,
kenhető sűrűségűre kikavarjuk.
Kenyérre kenve mézzel vagy lekvárral fogyasztjuk.

Szezámkrém édesen (Halvakrém):
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz ízlés szerint
Elkészítés: Az őrölt szezámmagot ízlés szerinti mennyiségű
mézzel keverjük össze.

Pikáns szezámkrém (Tahiti, arab étel ):
Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd áttört
fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve
Elkészítés: A szezámmagot őröljük meg kávédarálóval. Adjuk
hozzá a vizet, a fokhagymát, a citrom levét, és jól
dolgozzuk össze.
Majd adjuk hozzá a sót és az olajt.
A vizet apránként adjuk hozzá, s csak keveset, hogy
krémszerű legyen.